Spel

Skribent

Alexander Dunerfors

11 juli 2019 | 16:00

"Man of Medan" är skräck att uppleva tillsammans

Spela inte ensam! Vi testar "Until Dawn"-skaparnas nya spel, och reder ut multiplayer-läget Movie Night.
Gillade du "Until Dawn"? Det interaktiva skräckspelet från 2015 lånade alla klyschor och grepp vi älskar från tonårsslashers, och omvandlade dem till en oerhört underhållande och läbbig upplevelse. Snart är Supermassive Games tillbaka med mer i samma anda. Det är dags att dyka in i "The Dark Pictures"-antologin med del ett: "Man of Medan".

Historien börjar som en home invasion-thriller och fortsätter på ett spökskepp. I centrum står fem huvudpersoner som såg fram emot att dyka efter skatter och knäcka några bärs på en båt i Stilla havet. Men lugnet varar inte så länge...

Har du spelat "Until Dawn" (eller liknande filmiska spel som "Detroit: Become Human" eller "Heavy Rain") så känns upplägget igen. "Man of Medan" är ett interaktivt skräckdrama där du får spela som alla karaktärer, och påverka deras öde. Det går inte att medvetet ta livet av någon, och konsekvenserna av dina val kan visa sig långt senare. Men vem som helst kan dö, så sikta på att komma i hamn med alla vid liv.
 
- ”Man of Medan” är det första spelet i en antologi av filmiska skräckspel med ett förgrenat narrativ. De som har spelat ”Until Dawn” kommer att känna igen sig i hur man kontrollerar karaktärerna och styr historien, berättar Tom Heaton, game director, för mig vid ett pressevent i Hamburg.
 
 

Spela ensam eller med vänner

 
Den stora nyheten är att det också går att spela på flera. Tre olika lägen finns att välja på. Kör solo precis som i "Until Dawn", spela online med en vän, eller testa Movie Night-läget. Tom Heaton förklarar:

- Vi släppte ”Until Dawn” just när det blev populärt att streama när man spelar. Och vi upptäckte att det blev populärt att samla sina vänner, och skicka runt kontrollen i soffan. Alla tog sig an en egen karaktär. Det är hjärtat i Movie Night. Du skriver in alla spelares namn och alla får välja sin karaktär. Sedan säger spelet till när det är dags att lämna över kontrollen. Och under spelets gång får man priser beroende på vem som är snabbast, vem som tog de svåraste besluten och så vidare.

2 till 5 personer kan vara med, men det gäller alltså att man gillar att se på när andra spelar. "Man of Medan" är trots allt väldigt filmiskt, med en fängslande handling och välskrivna karaktärer lär man inte få tråkigt.
 
 
Vi kommer att både recensera "Man of Medan" och publicera en längre intervju med spelets utvecklare närmare release den 30 augusti.
| 11 juli 2019 16:00 |