sponsrat

Skribent

Saga Olsson

13 juni 2018 | 16:00

Eftersnack: Maktkampen har startat i "Succession"

"Succession" hade en seg start. Efter att Logan rusades till sjukhuset under förra avsnittets sista minuter, börjar historien äntligen komma igång. Frågan är bara, är familjen mer orolig över hans hälsa eller över vad som kommer hända med Waystar Royco?
Vi har förflyttat oss från den exklusiva lyxvåningen till steril-vita sjukhuskorridorer. En förflyttning som tvingar familjen ut ur sin komfortzon och in i oro och kaos. Och det tar inte många minuter in i avsnittet förrän jag inte kan låta bli att börja sympatisera med dessa osympatiska karaktärer. Kendall som är på gränsen till nervsammanbrott, Roman som börjar googla symptom för att diagnosera deras pappa och som samma sekund som han inser att det kan vara något allvarligt går över till att kolla på memes och Shiv som vill ta kommandot över situationen men blir överkörd av styvmamman Marcia. Är de mänskliga, trots allt? Familjen Roy kan mycket väl vara den tv-serie familj jag allra helst vill se misslyckas, men de börjar vinna över mig till deras sida.

För, hur ofta får man chansen att se och följa en familj med fler problem än ens egen? Där deras oro i sjukhuskorridoren handlar mer om maktspel, pengar och framgång än om en närståendes hälsa. Det blir så påtagligt när företagets styrelse sätter upp ett kris-centrum på sjukhuset för att snabbt kunna komma fram till en lösning, utifall Logan inte klarar sig. Det är en sådan udda situation vi får bevittna och jag har en känsla att vi kommer få se många fler under seriens gång. Situationer som tillåter oss att både förundras och glädjas att vi lever vanliga svensson-liv.

Medan alla mest tänker på sig själva där i sjukhuskorridoren, börjar Roman visa sina första tecken på att han är lika mänsklig som oss andra. Inte bara genom att symptom-googla och meme-titta utan att han också vill överraska hans pappa med den goda gärningen att skriva på kontrakten, som syskonen tidigare kom överens om att de inte skulle skriva på. Men det som gör honom till favorit-syskonet hittills måste ändå vara att han medan de andra försöker manipulera situationer för egen vinning, inte vill ha något annat än en tröja som luktar hans pappa. Plus det faktum att han lär oss episka one-liners och comebacks som lär ha fler än mig sittandes med ett anteckningsblock redo under kommande avsnitt, för att kunna skriva ner och memorera dem till framtida användning.
 
 
Fast avsnittets höjdpunkt kommer i form av Greg som slits mellan om han ska hämta kontrakten eller inte och istället väljer att ringa sin mamma och hänga runt i lägenheten istället för att ta ett beslut. Det må vara segt och långsamt, men det är också det som gör det både smärtsamt realistiskt och fruktansvärt roligt.

Hur mycket jag än tycker lite synd om Kendall som arbetar i motvind, när han så gärna vill bevisa för alla att han kan klara av jobbet ingen tror att han kan klara av, så kan man ändå inte låta bli att bli lite skadeglad när han får veta att företaget ligger 3 billioner(!) back. Till nästa vecka är det enda vi vet med säkerhet att företaget ligger farligt nära konkurs samt att, det sannolikt kommer gå nedför snabbt för samtliga involverade, frågan är bara…hur snabbt?

"Succession" fortskrider fortfarande något segt, men det är verkligen en serie som växer och som måste få ta sin tid att växa. Än känner jag inte att jag måste se nästa avsnitt direkt, men under slutscenen när hela familjen somnar och Logan i samma stund vaknar. Då kan man inte låta bli att finna sig nyfiken. Äntligen kan någon styra upp skiten.
 
| 13 juni 2018 16:00 |