Serie

Skribent

Alexander Kardelo

17 augusti 2022 | 15:00

”Maktens ringar” eller ”House of the Dragon”? Fansen har redan valt sin favorit

Om bara några veckor börjar fantasy-seriernas stora duell. Men vi kan ha en segrare redan nu…
Streamingkriget går snart in i nästa fas - med drakar och trollkarlar som främsta vapen. När de olika streamingtjänsterna satsar allt mer på tunga flaggskeppsserier kan tittarna se fram emot en episk höst. Netflix släpper nyss sin ambitiösa adaption av Neil Gaimans ”Sandman” och Disney+ lockar med mer storslagna Star Wars-äventyr i ”Andor” i september.
 
Men det riktiga duellen kommer stå mellan HBO Max och Prime Video. En prequel till ”Sagan om ringen” vs en prequel till ”Game of Thrones” - båda har starka fanskaror som ser fram emot att återbesöka sina fantasyvärldar, med försiktig entusiasm.
 
”Sagan om ringen: Maktens ringar” och ”House of the Dragon” får premiär med bara någon veckas mellanrum, men vilken av serierna är egentligen den mest efterlängtade?
 

7 av 10 längtar mest till "Maktens ringar"

 
Leon Wadham (Kemen), Cynthia Addai-Robinson (Queen Regent Míriel), Trystan Gravelle (Pharazôn), Lloyd Owen (Elendil), Ema Horvath (Eärien) och Maxim Baldry (Isildur) i "Maktens ringar"
 
I en omröstning bland MovieZines läsare på Facebook vann ”Maktens ringar” stort med 71 procent. Det är serien som 7 av 10 helst ser på i höst, om de bara får välja en.
 
”Med viss försiktighet (anar att det kan floppa) så ser jag fram emot Sagan om Ringen då jag gillar Silmarillion” skriver Dimitri L.
 
”House of the Dragon ser stabilare ut och den tror jag kommer vara den bättre serien av de två i slutändan, men jag kan inte hjälpa att vara sjukt pepp på mer Sagan om Ringen-historier. Om Rings of Power lever upp till sin potential kan det bli en av de fetaste serierna någonsin, tror inte att House of the Dragon kan nå lika högt” tycker Oliver A.
 
”Klart kul att se vad Prime hittar på med Sagan om Ringen”, kommenterar David D.
 

"Mer Game of Thrones åt folket!"

 
 
Men GOT-fans ska inte underskattas. 29 procent av de läsare som svarar följer hellre en ny maktkamp om Järntronen.
 
”House of the Dragon! Mer Game of Thrones åt folket! Rings of Power lockar inte lika mycket pga att Hobbit-filmerna släckte mitt intresse helt för den världen” tycker Emeric C.
 
”Blir ändå House of the Dragon. Ser bra mycket hellre en "äkta" Thrones-serie, nu svårt att klanta till, än en Ringen-serie som redan verkar avvika från källan. Kommer självklart att se båda, men tror House of the Dragon lär hålla bättre i stort” - Robin S.
 

Men är inte peppen större än såhär?

 
Large 0f9269fa3a91f6e472b870cf95c66d09 rings dragon
 
Det låter dock ändå som att den stora hajpen ännu inte har kommit. Vi hör att dåliga minnen av "Game of Thrones" åttonde säsong och Peter Jacksons "Hobbit"-filmer gör fansen skeptiska. Båda serierna kommer behöva inleda starkt för att övertyga kräsna tittare.
 
”Inte särskilt hajp på någon av dom. De senaste produktionerna på båda har inte ingett större förtroende" tycker Johan M.
 
”Är så sjukt kluven till båda. "House of the Dragon" lär ju säkert vara svinbra, men eftersmaken från sista GoT-säsongen sitter kvar så fruktansvärt hårt fortfarande, så jag har inte ens kollat på en trailer... "Sagan om ringen" är mina favoritfilmer, så "Rings of Power" har en rätt hög uppförsbacke från början. Kommer se båda men vet faktiskt inte vilken jag hoppas mest på” skriver Anton F.
 
 
"House of the Dragon" börjar visas på HBO Max den 22 augusti. "Sagan om ringen: Maktens ringar" får premiär på Prime Video den 2 september. Vilken av serierna ser du mest fram emot?
| 17 augusti 2022 15:00 |