Film

Skribent

Oskar Möller

3 augusti 2023 | 09:15

Remaken av "Bride of Frankenstein" har Christian Bale i stor roll

Maggie Gyllenhaal kommer att göra en remake på den klassiska uppföljaren "Frankensteins brud" med Christian Bale och Peter Saarsgaard i stora roller för streamingtjänsten Netflix.
Det ikoniska filmmonstret Frankenstein kom till i författaren Mary Shelleys huvud under en sommar 1816 när den blott tonåriga (!) författaren hängde med vännerna Percy Shelley (som sedermera blev hennes man) och Lord Byron och tävlade om vem som kunde skriva den bästa skräckhistorien.
 
Vi vet ju vem som vann i slutändan - ändå sedan den lämnades in anonymt till en förläggare 1818 har berättelsen om Frankenstein och hans monster blivit synonym med en hel genre (och missuppfattningen att Frankenstein är monstrets namn). Det blev också beviset på att skräckgenren inte tillhör män - det kvinnliga perspektivet  behövs för att utveckla och hålla genren levande.
 
Filmatiseringen "Frankenstein" från 1931 mottog redan på sin tid positiva omdömen av kritikerna i en annars ofta bespottad genre men har sedan dess blivit kanon inom filmvärlden - ett måste för alla riktiga skräckkonnässörer därute. Det ikoniska monstret (spelad av en Boris Karloff som för alltid förknippades med rollen) fick en fru i uppföljaren "Frankensteins Brud" - vilket tog filmens existerande campfaktor till en helt ny nivå. 
 
Kenneth Branaghs "Frankenstein" från 1994 omvandlade historien till en romans
 
Kändisar som Cassandra Peterson (mer känd som Elvira) har inspirerats av Frankensteins brud - eller hans monsters brud - i årtionden.  Rollfiguren har med tiden blivit en tidlös en stilikon som folk klär sig till på Halloween varje år.
 
Nu ska "Frankensteins brud" få en remake där figurerna som föddes i en exceptionell kvinnas huvud ska komma till liv med hjälp av en annan talangfull kvinna - nämligen Maggie Gyllenhaal. Enligt rapporteringen i World of reel kommer filmen ha Christian Bale och Peter Saarsgaard i framträdande roller.
 
Projeket blir Gyllenhaals andra långfilm - hon har tidigare regisserat det hyllade psykologiska dramat "The Lost Daughter" med Olivia Colman och Dakota Jonson som fick tre Oscarsnomineringar 2022. Taggat är ordet alltså!
 
Filmen var inte tänk att inleda sin produktion tidigare än första halvan av 2024 men kan som mycket annat bli påverkad av strejken - vi får se till att hålla ögonen öppna för fler nyheter om utvecklingen!
 
Är ni taggade på att se en remake av Frankensteins brud regisserad av Jakes syrra?
| 3 augusti 2023 09:15 |