Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 juni 2023 | 22:30

En maffig actionscen i Netflix nya actionrulle pågår oavbrutet i 21 minuter

Det tog fem månader att planera en av sommarens mest sanslösa actionsekvenser - känn dig utmanad, Tom Cruise!
I uppföljaren till "Extraction" medverkar Chris Hemsworth i en intensiv scen som pågår i hela 21 minuter. I realtid och utan synliga klipp. Det börjar när legosoldaten Tyler Rake ska rädda en kvinna och hennes son från ett fängelse där de hålls fångna, fortsätter med slagsmål där Hemsworth börjar brinna, sedan vidare till en biljakt innan det hela avslutas på ett tåg som beskjuts av helikoptrar.
 
Ni minns kanske att den förra filmen hade en lång actionscen på 12 minuter? Den här gången ville regissören Sam Hargrave överträffa sig själv och lade ribban rejält mycket högre. Shoot-outs och explosioner avlöser varandra i ett hejdlöst tempo. 
 
Large e90b641d5ee1e892add7e749437b83ef exr2 20220105 07043 r
 
- Repetitionerna tog fyra eller fem månader, från idé till att hitta de rätta miljöerna, kartlägga vägen och lära skådespelarna alla rörelser. Själva inspelningen tog sedan 29 dagar, säger regissören till IGN.
 
- Jag ville att tittarna skulle känna att de deltar i jakten. I slutet av scenen ska du vara utmattad, du ska hämta andan, för kameraarbetet och stuntsen är väldigt intensiva. Man känner adrenalinet och energin.
 
 
Chris Hemsworth, känd såklart från Marvels universum och en lång rad andra actionfilmer, tycker framför allt att fighten på fängelsegården är bland det bästa han någonsin har gjort:
 
- Det var den mest komplexa och koreograferade scenen jag varit med om. Vi hade 300 eller 400 statister med oss och allt filmades i en tagning. Det måste vara sömlöst. Pressen var stor men belöningen enorm, berättar skådespelaren.
 
- Jag tror att vi alla har blivit lite trötta på stora maffiga specialeffekter. Det kan se ut som ett tv-spel, hur snyggt det är än. Men det du ser här är smutsigt och autentiskt och det är äkta svett. Vi är utmattade på riktigt. Man kan inte återskapa något sådant i en studio framför greenscreens.
 
Se mer av Chris Hemsworths galna stuntscener och slagsmål nedan.
 
 
"Extraction 2" finns nu att streama på Netflix.
| 16 juni 2023 22:30 |