CANNES 2022

Skribent

Alexander Kardelo

25 maj 2022 | 19:00

Mads Mikkelsen filmar historiskt epos

Danmarks största filmstjärna återförenas med regissören Nikolaj Arcel för storfilmen ”King’s Land”.
Mads Mikkelsen återförenas med ”A Royal Affair”-regissören för ännu ett kungligt drama, ”King’s Land”. Tio år efter deras senaste samarbete ska de filma ett episkt, historiskt drama som utspelar sig i mitten av 1700-talet.
 
Filmen ska berätta om hur den danska heden erövrades. Kung Fredrik V beordrar att Jylland ska tämjas och ciliviseras. Före detta soldaten Ludvig von Kahlen, en fattig men envis man tar på sig uppdraget som kan ge honom ära, berömmelse och massvis med pengar. 
 
- Jag är en stor historienörd. Men vi behöver inte vara helt historiskt korrekta med filmen. Det gäller att hitta en fin balans så att modern publik också kan relatera till den, berättar Mikkelsen för MovieZine i Cannes.
 
Förutom ett storslaget äventyr utlovas också en gripande kärlekshistoria. Amanda Collin (”Raised by Wolves”) spelar den kvinnliga huvudrollen som Ann Barbara.
 
- Det är en underbar gåva att göra film om andra tidsepoker och karaktärer. Man får chansen att lära sig något. Jag ser fram emot att dyka in i den här karaktären, en kvinna från en annan tid. Jag vill ge henne en röst som kombinerar mina tankar som modern kvinna med alla privilegier. Hon är modig, tycker jag. Och hon slåss för kärleken vilket jag tycker är viktigt. Det blir en vacker historia, berättar skådespelaren Amanda Collin för oss.
 
Manus skrivs av Anders Thomas Jensen (”Ser du månen Daniel”, ”Rättfärdighetens ryttare”). ”King’s Land” ska spelas in i höst. Fler skådespelare presenteras längre fram, bland annat några svenska namn utlovar regissören Nikolaj Arcel.
| 25 maj 2022 19:00 |