Serie

Skribent

MovieZine

11 juni 2020 | 09:30

Madeleine Martin och Happy Jankell till skräckserien "Dystopia"

Just nu spelas psykologiska thrillerserien "Dystopia" in i skogarna utanför Lindesberg. "Chernobyl" och "Black Swan" nämns som två inspirationskällor.
Viaplays nya originalserie "Dystopia" handlar om ett gäng unga svenskar mitt i karriären som ska arrangera ett stort postapokalyptiskt rollspel live i Sverige, dit likasinnade från hela Europa är inbjudna. Gemensamt för deltagarna är att de älskar att pressa sig själva mentalt och fysiskt. Nu har de hittat en fabrik långt ut i de svenska skogarna som av okänd anledning övergavs på 1980-talet, mitt under kalla kriget. När gänget anländer till den isolerade platsen börjar snart oväntade saker att hända, saker som sätter igång mörka krafter inom och utom gruppen.

I rollistan ser vi bland andra Madeleine Martin ("Breaking Surface"), Happy Jankell ("Jordskott"), Johan Hedenberg ("Quick"), Johan Hafezi ("Jägarna"), Maja Rung ("Heder"), Jonathan Harboe ("Sjit Happens"), Lola Zackow ("Ingen utan skuld"), Erik Bolin ("Tunn is"), Sofia Pekkari ("Cold Courage"), Erika Cardenas Hedenberg ("Vår tid är nu"), Einar Bredefeldt ("White Wall") och Christian Svensson ("Gåsmamman").

- Det är sällan man vågar göra den här genren i Sverige och när ett bolag vågar gå hela vägen så måste man ju hoppa på! Skräck är helt nytt för mig och jag blev taggad av utmaningen! Jag tror att det här kommer att bli något unikt för Sverige. Jag är också väldigt imponerad av teamet hittills, det känns nästan amerikanskt i kvalitet, säger Madeleine Martin i ett pressutskick.
 
Från vänster: Madeleine Martin, Johan Hafezi, Jonathan Harboe, Happy Jankell och Lola Zackow. Foto: Viaplay
 
Dystopia bygger på en originalidé av "Svartsjön"-regissören Richard Jarnhed samt producenten Lotta Westberg, som också tagit med sig inspelningsteamet bakom "Svartsjöns" första säsong till Lindesbergs skogar.

- Jag har älskat skräckgenren sen jag som ung blev vettskrämd av "The Shining", "Alien" och "Rosemarys Baby". "Dystopia" är en psykologisk skräckserie med internationell känsla där inspirationen bland annat kommer från "Chernobyl", "Black Swan" och "Jacobs inferno". Jag tror att tittarna kommer känna igen sig mycket i stämningen från "Svartsjöns" första säsong. Miljöerna i fabriken är fantastiska och skapar helt unika förutsättningar för ett psykologiskt skräckdrama, säger Richard Jarnhed.

"Dystopia" är Viaplays tredje originalserie med skräcktema. I höst har skräckserien "Cryptid" premiär, en ungdomsthriller i skolmiljö med Oscar Zia, Astrid Morberg och Amanda Lindh i rollerna.

"Dystopia" består av åtta avsnitt och har nordisk premiär på Viaplay 2021.
| 11 juni 2020 09:30 |