Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

16 november 2023 | 11:00

Snabbguide: Allt du behöver veta om spindelkvinnorna i "Madame Web"

Den nya trailern till "Madame Web" visar mer av kvinnorna kring Dakota Johnsons titelkaraktär. Men vilka är de? MovieZine svingar in och förklarar!
Sony fortsätter bygga sitt eget universum av hjältar och skurkar som har sitt ursprung i och runt Spider-Man, utan att faktiskt inkludera Spider-Man. “Madame Web” är inget undantag. Den här gången har man dock valt att inkludera flera personer som på olika sätt följt i ursprungsspindelns fotspår. Men vilka är alla dessa spindelkvinnor?
 
Eftersom trailern inte går in på djupet, är det naturligtvis svårt att veta exakt hur mycket som överlevt från papper till rörlig film, men jag tycker det känns som ett gott tecken att både dräkter och krafter åtminstone verkar vara trogna förlagan.
 
Sydney Sweeney (“Euphoria”, “Reality”) spelar Julia Carpenter, som i serien var den andra personen att gå under namnet Spider-Woman. Julia fick sina krafter när en hemlig grupp inom regeringen beslöt sig för att skapa en egen superhjälte, och lurade henne att låta sig injiceras med en blandning av spindelgift och extrakt från exotiska växter.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Sydney Sweeney som Julia Carpenter
 
Det gav henne krafter som liknar Spider-Mans, som styrkan, snabbheten och vigheten, men istället för spindelnät väver Julia ett speciellt nät av mental energi (vilket vi också ser i trailern). Det är också den energin som låter henne klättra på väggar.
 
Julia Carpenter har en viss vana av att spela andrafiolen. När den första Madame Web (en äldre, rullstolsbunden kvinna) blev dödligt sårad förde hon över sina krafter till Julia som då blev den andra Madamen. Det är en roll som hon fortfarande har i serietidningen.
 
Visuellt är filmens Madame Web baserat på Julia Carpenter version.
 
Celeste O'Connor (“Ghostbusters: Afterlife”) spelar Mattie Franklin, i serietidningarna den tredje Spider-Woman. Mattie är syskondotter till den ständigt surmulne J. Johan Jameson. Hon fick sina krafter genom en övernaturlig ceremoni, och ju mindre vi snackar om den historien desto bättre är det (men nyfikna kan googla på “Spider-Man: The Gathering of Five”).
 
Mattie fick samma grundläggande krafter som Julia Carpenter, och har utöver det i perioder bland annat kunna flyga, väva mentalt spindel-nät och låta psykiska spindelben växa ut ur ryggen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Celeste O'Connor som Mattie Franklin
 
I serietidningarnas universum är Mattie Franklin för tillfället död. Men det är sånt som alltid kan gå över.
 
Isabela Merced (“Transformers: The Last Knight”, “Sicario: Day of the Soldado”) spelar Anya Corazon, även känd som Araña (och senare Spider-Girl). Hon hamnade helt oförhappandes mellan två mystiska klaner och skadades allvarligt, och den magiska ritual som skulle rädda Anyas liv blev också starten på hennes karriär som spindelinspirerad superhjälte.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Isabela Merced som Anya Corazon
 
Även Anya har grundläggande krafter som övermänsklig styrka, vighet, uthållighet, balans och så vidare. Hon kan utöver det klättra på väggar, har ett exoskelett som skydd och istället för spindelnät svingar hon runt i New York med en egenutvecklad änterhake.
 
Hur mycket av det här som kommer vara lika sant för versionerna på vita duken får vi se när "Madame Web" har biopremiär den 14 februari 2024.
 
| 16 november 2023 11:00 |