Skribent

Alexander Dunerfors

25 juni 2013 | 17:01

Lynch lynchar filmvärlden

"Twin Peaks"-regissörens plats i dagens filmklimat är oklar: "Det är en deprimerande bild."

Det är sju år sedan en David Lynch-film senast landade på biograferna. Efter "Inland Empire" har han visserligen arbetat på ett nytt och typiskt mörkt manus, som vi skrev om här, men nu är det inte klart om Lynch överhuvudtaget får filma det.

I en intervju med brittiska The Independent kallar han dagens filmklimat för "deprimerande":

- Med alternativ film, eller all slags film som inte är mainstream, har du tur om du får plats på biografen och får publik. Även om jag hade en storslagen idé så ser världen annorlunda ut. Mina idéer är tyvärr inte kommersiella, och det är pengarna som styr idag. Så jag vet inte hur min framtid ser ut. Jag har inte en susning om vad jag får göra inom filmvärlden.

Mannen bakom filmer som "Lost Highway" och "Mulholland Drive" är än idag mest hyllad för sin skruvade TV-serie "Twin Peaks", och han stänger inte dörren för nya TV-projekt.

Inte helt olikt en annan filmskapare, Steven Soderbergh, som verkar fokusera på TV framöver. Soderbergh har också nyligen beklagat sig över dagens filmklimat, precis som George Lucas och Steven Spielberg - den sistnämnde avslöjade att det var nära att hans "Lincoln" blev en HBO-film.

| 25 juni 2013 17:01 |