Film

Skribent

MovieZine

30 augusti 2019 | 12:00

Lund Fantastisk filmfestival 2019 avslöjar årets första filmer

En trio kandidater för bästa långfilm, en splatter-inriktad internationell favorit och en specialvisning som passar bra ihop med festivalens 25-årsjubileum. Här är de fem första titlarna inför årets Fantastisk Filmfestival.
Till 25-årsjubileet utökas Siren film Competition till ett startfält med tolv titlar, som tävlar om en prissumma på 1000 euro. Tävlingen utgörs av totalt minst sex europeiska filmer eller europeiska samproduktioner som är nominerade för Lunds Méliès d’Argent - en pris som delas ut till Europas bästa fantastiska film. Nedan är tre av årets tävlingsfilmer:

"His Master’s Voice" - en intim berättelse om att söka efter mening i vår privata sfär. Filmen tar också upp funderingar om människans plats i universum bland andra livsformer. Baserad på Stanislaw Lems roman med samma namn, ger György Pálfis oss en ovanlig tolkning med jättar, orgier och förödande sollasrar.

"Werewolf" - en mörk andra världskriget-saga om åtta barn som överlevt fasorna i koncentrationslägren. Från sitt gömställe i ett barnhem i skogen måste de tampas med både sin egen djuriska natur och gamla varghundar kvar från SS som stryker runt deras provisoriska hem.

"Monument" - en psykologisk explosion som rycker tittarna ur sin bekvämlighet och lämnar dem i känslan av att inkräkta på något obegripligt och förbjudet.
 

Bild ur "Monument" av Jagoda Szelc.
 
Utanför tävlingen - och möjligen i sin helt egen liga - är Joe Begos senaste nervkittlare som får sin Sverigepremiär. "Bliss" handlar om Dezy, en begåvad konstnär som har kört fast kreativt. I ett desperat försök att få tillbaka gnistan kastar hon sig själv ner i ett helvete av sex, knark och mord på botten av Los Angeles undre värld.

Som ett sista smakprov innan hela programmet avslöjas (13 september) planerar Lund att fira sitt 25-årsjubileum med en specialvisning av Quentin Tarantinos "Pulp Fiction" från 1994.

Lund Fantastisk Filmfestival pågår mellan 27 september - 5 oktober.
| 30 augusti 2019 12:00 |