Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

28 juli 2016 | 12:00

"Luke Cage"-skådisen är stolt över vara Marvels första svarta huvudroll

Mike Colter ser det som ett stort ansvar. Läs vad han och showrunnern har att säga om "Luke Cage" och "The Defenders".
Mike Colter dök först upp som Luke Cage i Netflixs Marvel-serie "Jessica Jones". När han väl får leda sin egen superhjälte-serie skriver han historia som Marvel-seriernas första mörkhyade huvudkaraktär - ett ansvar som Colter tar på allvar.

- Det är viktigt för mångfalden inom TV och också som en symbol globalt sett, sa Colter på sommarens pressturné Television Critic Association i onsdags. Symbolik är viktigt i svartas kultur. Jag är stolt över att folk verkar tycka om honom som superhjälte och jag tycker att den mörkhyade delen av samhället verkligen har någonting att vara stolta över.

Han underströk samtidigt att skaparna inte hade någon agenda med detta. Showrunnern Cheo Hodari Coker berättade om karaktärens rötter i förtrycket mot afro-amerikaner.

- "Luke Cage" kom ut 1972, samma år som jag föddes, i samma veva som "Shaft" och "Superfly", så till en viss grad är karaktären Marvels reaktion på förtrycket mot svarta, sa Coker och gick sedan in på jämförelser med Vilda Västern och andra hjälte-genres. Det skiljer sig inte från någonting annat, förutom att vi får ha "swagger".

"Luke Cage" blir den tredje i ordningen av Marvel-serier på Netflix, efter "Daredevil" och "Jessica Jones". Vi kommer även att få se "Iron Fist", innan samtliga ska slås ihop i en femte serie, kallad "The Defenders". Så här beskriver Coker sammanslagningen:

- Var och en får en soloskiva och sedan får vi gå ihop i en supergrupp. Lite som "The Beatles", fast i omvänd ordning.

"Luke Cage" släpps på Netflix den 30 september.

Hur ser dina förväntningar ut?
| 28 juli 2016 12:00 |