LUCKA 9

Skribent

Alexander Kardelo

9 december 2021 | 07:00

Henry Golding - romcomstjärnan som blev actionhjälte

Bakom lucka 9 i MovieZines intervjulkalender hittar vi... skådespelaren Henry Golding från "Last Christmas" och "Snake Eyes".
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" inkluderar korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.

Bakom lucka nummer 9 döljer sig den brittiske skådespelaren Henry Golding, som vi känner igen från "Last Christmas" - redan en ny julklassiker? Vi fick chansen att ställa några frågor till honom inför nya actionfilmen "Snake Eyes: G.I. Joe Origins" som nyligen släpptes i Sverige.

Du spelar Snake Eyes, en karaktär som redan är en stor favorit hos fansen. Vad tror du att det beror på?

- Jag tror att det delvis beror på hur dödlig han blir. Hur stark han är som karaktär. Och hur han utvecklar sina relationer, speciellt hans ikoniska relation med Storm Shadow. Det här är en "origin story" om hur han blir personen vi alla känner till och älskar, men också hur han och Storm Shadow formar ett obrytbart band som fortsätter genom många, många berättelser. De slåss mot varann, de slåss tillsammans - deras relation går igenom så mycket. Han är helt klart en av de mest ikoniska G.I. Joe-karaktärerna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Golding är redo för fight i "Snake Eyes".
 
Vanligtvis visar han inte sitt ansikte och han talar inte. Det gör du i filmen. Hur har folk reagerat?

- Självklart kommer man få en del gnällspikar som vill ha det som i originalet. Men de har ju alltid serietidningarna. Vi tar oss kreativa friheter för att berätta en verklig bakgrundshistoria, och tillåta honom att uttrycka sig själv. Innan masken kommer på, innan han förlorar sin röst. Det fanns en tid även i serierna där han kunde tala. Det är där vi börjar. Visst, allt det andra kan bli verklighet vid en senare tidpunkt, vem vet? Men för oss var det viktigt att gå till botten med vem han är som man. Vilka misstag han gjort, vilka hinder han övervunnit och vilka beslut han tar för att bli Snake Eyes.

Många lade först märke till dig i romantiska komedier. Du krossade många hjärtan i "Last Christmas"" Hur var det att gå från den filmen till att bli actionstjärna?

- Matthew McConaughey har sagt "att spela in romcoms är som att kasta en bumerang, man kan släppa den men den kommer alltid tillbaka". De är skoj, och de är lätta att spela in. Men för mig handlar actionfilmer verkligen om att tänja på gränserna, inte bara mentalt men också fysiskt. Jag har alltid varit inspirerad av min kärlek till film i action- och sci-fi-genren, det är vad som lockade in mig till filmvärlden i första hand. Jag älskar att leva i den världen. De där roliga filmerna kan jag absolut återvända till. Men jag tror på en bra balans.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Henry Golding hånglar upp Emilia Clarke i härliga julfilmen "Last Christmas".
 
På tal om kärleken till film. Vilka var dina favoriter bland actionhjältarna när du växte upp?

- Jag blev förälskad i alla "Die Hard", alla "Matrix", allt från "Alien" till även cheesy saker. Jag älskade serietidningar som X-Men och allt från Marvel. He-Man var stor för mig som barn! Allt med lite våld och slagsmål, det älskade jag när jag var liten.

Var du en G.I. Joe-fanboy?

- Ärligt talat växte jag inte upp med G.I. Joe. Det var en väldigt amerikansk franchise. Det var först senare, när serietidningarna gjorde en slags crossover med Transformers, eller när de nya filmerna började komma ut, som jag började lära mig om det universumet.
 
"Snake Eyes: G.I. Joe Origins" finns nu att hyra på video-on-demand-tjänster. "Last Christmas" kan streamas på C More.
| 9 december 2021 07:00 |