LUCKA 11

Skribent

Alexander Kardelo

11 december 2021 | 07:00

Edvin Ryding tipsar om den bästa julfilmen

Bakom lucka 11 i MovieZines intervjulkalender hittar vi... skådespelaren Edvin Ryding!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" inkluderar korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.

Bakom lucka nummer 10 döljer sig svenske skådespelaren Edvin Ryding, som i år varit aktuell i "Gåsmamman" och i Netflix svenska storsuccé "Young Royals". Nyligen vann han även Stockholms filmfestivals Rising Star-pris. För MovieZine berättar han om sin nyfunna kärlek till Wes Andersons filmskapande och tipsar om barndomsfavoriten "Polarexpressen" till jul.

Vilken är den bästa filmen som du sett under 2021?

- Det är lite svårt att svara på, för det är en film som jag verkligen vill se som jag inte sett än. Wes Andersons "The French Dispatch", som jag tror kommer vara väldigt bra. Men hittills måste jag nog säga Bondfilmen, "No Time to Die". Den var grym. Jag är ett enormt Bond-fan!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Wes Andersons "The French Dispatch" - osedd, men säkert bra.
 
En tv-serie som du har fastnat för i år?

- Den serie som jag blev mest tagen av är "Threesome", den svenska serien på Viaplay. Den var riktigt bra. Vad jag gillade med den är hur den berättar om döden av ett förhållande. I serien har deras förhållande varat i sju år. Jag kände igen mig ganska mycket i de beteenden som visades. Den kändes så ärlig och rå. Jag älskar såna serier, som går lite utanför gränserna för det normativa.

Vilken skådis eller regissör har impat på dig mest under året som gått?

- Wes Anderson! Det är först i år som jag insett hur bra han är. Jag har just sett hans filmen, och han är grym! Framför allt "Grand Budapest Hotel", helt otrolig. Den blew me away, alltså.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
"Polarexpressen" väcker julkänslor.
 
Vilken julfilm är ett måste för dig varje år?

- Det har i jättemånga år för mig varit "Polarexpressen". Den kollade jag jättemycket på när jag var liten. Jag skulle väl inte säga att jag fortfarande kollar på den varje år, men det händer. Annars: "The Holiday"! En riktig feelgoodfilm!

Vad är ett måste för dig på julbordet?

- Min morfar brukar göra nånting han kallar för "solöga". Det är en blandning av ägg, kapris, sill och rödlök, som man lägger i cirklar och i mitten, äggula. Det är väldigt gott. Det är en fin tradition hemma hos mig. Det är mitt största måste.

Vad är du mest taggad på 2022?

- För mig är det viktigaste, det jag mest ser fram emot är att få filma. Så jag ser fram emot "Young Royals" säsong 2, och sen kanske lite andra grejer som eventuellt, möjligtvis är på gång.. rent hypotetiskt... (skratt) Tyvärr kan jag inte berätta mer. Då skulle jag få en örfil av producenten.
| 11 december 2021 07:00 |