LUCKA 10

Skribent

Alexander Kardelo

10 december 2021 | 07:00

Ariana DeBose om att filma med Spielberg: "Så trevlig!"

Bakom lucka 10 i MovieZines intervjulkalender hittar vi... musikalastjärnan Ariana DeBose, bioaktuell i "West Side Story"!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" inkluderar korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.

Bakom lucka nummer 10 döljer sig amerikanska sångerskan, dansaren och musikalaktrisen Ariana DeBose. Du kan ha sett henne i "Hamilton" på Disney+, i komedin "The Prom" på Netflix eller i tv-serien "Schmigadoon!" på Apple TV+ tidigare i år. Idag lyser hon upp vita duken i rollen som Anita i Steven Spielbergs filmatisering av "West Side Story", den storslagna berättelsen om gängbråk och förbjuden kärlek i 1950-talets New York.

Originalfilmen är så ikonisk och en av mina favorit-musikaler. Många med mig har varit lite skeptiska inför en remake. Vad är din åsikt, varför behövs den här nya versionen?

- Jag förstår helt och hållet. Jag var också ett stort fan av filmen från 1961. Men det är viktigt att se denna som en nytolkning, inte en nyinspelning. Vi gör en homage till den förra filmen men vi gör också vår helt egna grej. Det här är helt och hållet en Spielberg-film! Och jag tror att man återberättar historien eftersom den är klassisk, visst? Klassiker är menade att återberättas gång på gång, så att nya generationer får tillgång till dem och kan lära sig av dessa historier.

- Bland dagens generation har många inte hört talas om "West Side Story". Om man inte är musikal-galen som jag, men den vanliga människan känner kanske inte till den. Så det är spännande att vi fått chansen att tolka den på vårt egna sätt och förhoppningsvis gå ännu djupare än filmen från 1961 gjorde. För att väcka en dialog. För så mycket av det som händer i filmen är saker som pågår idag.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Spielberg omgiven av sina huvudroller i "West Side Story".
 
Du jobbar ju med Steven Spielberg, en av mina favoritregissörer! Hur var det? Hur kändes det att träffa honom för första gången?

- Tja, första gången jag träffade honom tänkte jag "oh my gosh... du är verkligen trevlig!" Han är en sån underbar människa. Han är ett stort namn såklart, som står för integritet, berömmelse och konstnärlig förträfflighet, det är vad världen har fått se. Men han är faktiskt en riktigt rar person. Jag har försökt att inte bli starstruck. Bara lite grann. Men i slutändan fick han mig att känna mig bekväm från första mötet, vi hade ett avslappnat samtal, och så är det än idag.

Underbara Rita Moreno spelade Anita i originalfilmen. Hon vann en Oscar för sin roll. Satte det mer press på dig?

- Eller hur! Det gjorde hon. Såklart det finns en press. Jag känner faktiskt mer press nu än när vi spelade in filmen. När vi först samlades för att börja skapa det som skulle bli vår film, sa hon till mig: "Jag berättar allt du vill veta", och jag sa "jag vill veta allt du vill berätta". Det låter kanske udda, men hon förstod vad jag menade. Hon sa: "satsa på allt som gör dig unik". Så det är vad jag har gjort. Jag kände att jag fick hennes tillstånd att utforska karaktären och göra min egen grej. Såklart ser jag upp till henne enormt mycket, men det värmde verkligen att vi kunde skapa en relation som byggde på ömsesidig respekt.

"West Side Story" går upp på bio idag, 10 december.
| 10 december 2021 07:00 |