Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 november 2019 | 19:30

Lucasfilm ville utmana fansen med "The Last Jedi"

"Fantastiskt att folk är så engagerade", tycker Kathleen Kennedy.
Mycket har skrivits om "The Last Jedi" sedan biopremiären för två år sen, och än är det inte slut på rubrikerna. Den mest omdebatterade Star Wars-filmen på länge splittrade fansen i två läger, och många har högljutt kritiserat den.

Men det är precis så Lucasfilm vill ha det.
 
Enligt VD:n Kathleen Kennedy var planen var att överraska med något oväntat efter "The Force Awakens", och inte satsa på säkra kort. I en ny intervju med Rolling Stone berättar Kennedy att man avsiktligt ville utmana fansen:

- Definitivt. Vi pratar hela tiden om hur vi ska ta Star Wars framåt och hålla det relevant. Vi vill såklart inte göra samma film om och om igen (...) Jag älskar vad Rian Johnson har gjort. Det är en underbar film. Han är en otrolig filmskapare och jag uppskattar hans modiga val i filmen.
 
"Det är ju hela poängen"
 
Rian Johnson har fått mycket skäll för att kasta bort några av de spår som J.J. Abrams planterade i "The Force Awakens". Och fansen har ifrågasatt om Kennedy verkligen har en övergripande plan för sin trilogi. Hon säger:

- När man gör en trilogi så ska den första filmen vanligtvis sätta igång handlingen, den andra presenterar konflikten och den tredje är vanligtvis upplösningen.
 
 
- Den där andra filmen har en viktig roll, precis som att "Rymdimperiet slår tillbaka" var mörkare och mer dramatisk. Samma sak med Indiana Jones! När vi gjorde tvåan, "De fördömdas tempel", blev det kontroversiellt för att den var så mörk och inte alls vad folk väntade sig. Men det är ju hela poängen.
 
Lucasfilm lyssnar på fansen
 
Star Wars-debatterna lär inte tystna efter "The Rise of Skywalker", den nionde och sista episoden i rymdsagan som närmar sig med storm(trooper)steg. Filmen spås redan bli en av årets största biosuccéer. Medan Kennedy skrattar hela vägen till banken försäkrar hon fansen om att Lucasfilm lyssnar på både hyllningar och burop:

- Jag älskar att vi har så passionerade fans, som bryr sig så mycket. Och jag vet att det ibland kan kännas som att vi inte lyssnar, men det gör vi. Jag tyckte det var fantastiskt att folk var så engagerade. Det är viktigt för oss alla. Fansen är väktare av den här berättelsen lika mycket som vi. Vi ser det som ett partnerskap.
 
 
Vad tycker ni om Kennedys uttalanden? Tyck till nedan.
| 20 november 2019 19:30 |