FILM

Skribent

Viktor Jerner

15 oktober 2015 | 20:00

Luc Besson och hans produktionsbolag EuropaCorp bötfälls efter rättstvist med John Carpenter

"Flykten från New York" och "Lockout", samma skrot och korn?
Via The Playlist kommer informationen om att den rättstvist som pågått under en tid mellan Luc Besson och John Carpenter nått sitt slut. Det hela började när Besson, James Mather och Stephen St. Leger år 2012 släppte science fiction-rullen "Lockout", som många menar är en skamlös ripoff - brottsling (Guy Pearce/Kurt Russell) i förhöjd framtidsvärld skickas på tidspressat uppdrag i utbyte mot benådning, presidenten/presidentens dotter ska räddas osv. - av John Carpenters klassiker "Flykten från New York". Carpenter höll med om den kritiken, och lämnade in en saftig stämningansökan mot Bessons produktionsbolag EuropaCorp för plagiat.

Carpenter har nu alltså vunnit tvisten och EuropaCorp tvingas betala runt 80.000 euro i böter till honom själv, manusförfattaren Nick Castle och rättighetsägarna bakom "Flykten från New York".  Visst, summan lär inte gräva några fatala hål i EuropaCorps djupa fickor, men det intressanta är hur ovanligt den här typen av straff är. Det är ju ingen hemlighet att filmskapare ofta "lånar" friskt från varandra och filmer de själva inspireras av, men nu ser vi alltså att det finns en tydlig gräns för hur långt man kan ta det. 

Vad säger ni som har sett båda filmerna? Är det rätt att bötfälla EuropaCorp eller är det farligt att börja göra den här typen av gränsdragning? 
| 15 oktober 2015 20:00 |