Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 april 2024 | 12:00

Luc Besson planerar att lägga ned regikarriären: "Tarantino kopierade min idé"

Var det så här Quentin Tarantino kom på att han bara skulle regissera tio filmer?
Quentin Tarantino planerar att avsluta sin regissörskarriär efter tio filmer, där "The Movie Critic" blir hans sista. 

Inspirationen till att avsluta karriären efter tio filmer kom från den franske filmskaparen Luc Besson, som delade denna idé med Tarantino. Detta enligt en ny intervju.

Luc Besson har gjort fler än de tio filmer han initialt planerade och är nu uppe i 18 långfilmer. Trots detta siktar han på att avsluta sin egen karriär snart, med planer på att göra tre filmer till, inklusive "Dracula: A Love Tale".
 
 
Det är numera välkänt i filmkretsar att regissören Quentin Tarantino vill lägga av efter tio filmer. Tack och lov räknar han "Kill Bill"-filmerna som en, så det återstår en sista: det blir "The Movie Critic" som just nu letar skådespelare.
 
Men vad vi inte visste var hur han hittade sin strategi. Kan det ha varit den franske filmskaparen Luc Besson som inspirerade honom?
 
Besson säger till Playlist att det var han som gav Tarantino idén om att gå i pension efter tio filmer:
 
- Det är lustigt, jag sa det till Tarantino för länge sen. Så han kopierade mig. Jag var ärlig då. Jag sa det när jag hade gjort sex eller sju filmer. Det var ett sätt att fokusera: "Om jag bara har tio kulor, så måste jag vara försiktig med de sista tre"
 
 
För Besson, som under 90-talet imponerade med hårda och snygga filmer som "Nikita", "Leon" och "Det femte elementet", blev det ett sätt att navigera sig genom en filmbransch som drog och ryckte i honom från alla håll.
 
- Hollywood kom med många frestelser på den tiden. De gav mig många manus, inga dåliga filmer, men mycket uppföljare - det var Hollywood-maskineriet. Och de erbjöd mig mycket pengar.
 
- Jag ville förbli mig själv, och behövde hitta ett sätt att säga nej till alla erbjudanden. Så jag tänkte att jag säger "jag gör bara tio filmer, jag har två kvar, jag kan inte göra den där. Jag måste hitta det jag verkligen vill göra".
 

Luc Besson gör tre filmer till - 21 totalt

 
Riktigt så blev det ju inte. Luc Besson är uppe i 18 långfilmer, senast dramat "Dogman" som gick upp på svenska biografer förra året. Nu jobbar han på "Dracula: A Love Tale" med Christoph Waltz och Caleb Landry-Jones. Men 65-åringen har pensionen i sikte och kanske är det nu han faktiskt "gör en Tarantino":
 
- Jag har fortfarande mycket att säga. Jag gör tre filmer till och sen lägger jag av. Efter "Dracula" blir det två filmer till, sen slipper ni mig.
| 4 april 2024 12:00 |