Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

28 juni 2014 | 09:00

"Lost"-skaparen om oron inför nya TV-serien "The Leftovers"

Damon Lindelof återvänder till TV med HBO-dramat "The Leftovers". Men den här gången kommer han inte finnas på Twitter.
"The Leftovers" tar sin början tre år efter att en mystisk händelse har orsakat att två procent av jordens befolkning försvunnit. Serien utspelar sig i den lilla amerikanska förorten Mapleton där polischefen Kevin Garvey (spelad av JustinTheroux) får jobba hårt för att upprätthålla lag och ordning - samt någon sorts normalitet - i efterdyningarna av det som hänt. 

HBO-dramat baseras på romanen med samma namn av Tom Perrotta, som skrivit det 70 minuter långa pilotavsnittet tillsammans med "Lost"-skaparen Damon Lindelof. Bägge fungerar också som exekutiva producenter för serien.  

Inför seriepremiären i morgon i HBO passade The Hollywood Reporter (THR hädanefter) på att ta ett snack med Lindelof.  

THR: Vad oroar dig mest med att återvända till TV?

Lindelof: Det finns en viss ångest över hur serien kommer tas emot. Jag har aldrig varit den sortens dramatiker som kan säga: "jag skiter i vad folk tycker". 

THR: Hur visste du att det var dags att sig an en ny serie?

Lindelof: Det enda sättet att hålla i en TV-serie är att inte tänka på allt jobb det innebär. I samma ögonblick jag läste en bokrecension [av "The Leftovers"] skriven av Stephen King i The New York Times blev jag fascinerad. Jag har alltid sagt att om jag skulle göra TV igen efter "Lost" så skulle det vara för en kabelkanal. När jag hörde att HBO skulle ta sig an "The Leftovers" var det som att allt stämde. 

THR: När du började med "Lost" 2002 sörjde du din far Davids död. Var står du nu i livet? 

Lindelof: Jag närmade mig 40 när "Lost" tog slut och hamnade i sitsen: "jag har uppnått mina vildaste drömmar - vad händer nu?" Och just den frågeställningen korrelerar tematiskt med flera av idéerna i "The Leftovers", där människor försöker hantera sina nya livssituationer. Jag har ingen medelålderskris eller oroar mig för om "The Leftovers" inte skulle nå upp till "Losts" nivå. Folk frågar hela tiden "är du orolig för om den kommer toppa "Lost"? Det är jag inte, för jag behöver inte toppa "Lost". "Lost" är gjord. Den är klar. "Lost" kommer förmodligen vara första ordet efter mitt namn i min dödsruna - och det är så som jag vill ha det. 

THR: Du har sagt att den här serien inte kommer svara på frågan var de försvunna personerna tagit vägen. Efter "Lost", var det ett villkor från din sida?

Lindelof: Det är oerhört befriande att slippa bekymra sig över en stor och invecklad upplösning som dessutom hade behövt vara häpnadsväckande. Boken kommer inte heller med svaren, vilket är en av grejerna som jag älskar med den. I piloten står det också snabbt klart att "vi vet inte, vi har satt våra bästa forskare på det men de vet inte heller - nu är det dags att gå vidare med våra liv istället". Hur de går vidare är den mer intressanta tråden att spinna vidare på här. 

THR: Du brukade hänga mycket på Twitter förut, men slutade i oktober. [Läs anledningen HÄR.] Är du frestad att kolla in reaktionerna efter premiären?

Lindelof: Om jag ville veta reaktionerna finns det inget värre ställe än Twitter. Folk går mycket hellre till Twitter för att såga något än att för säga "hur bra var inte det då!". 

"The Leftovers" ser du i HBO Nordic och i C More från och med måndagen den 30 juni.

| 28 juni 2014 09:00 |