Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 oktober 2017 | 13:15

"Lore" övertygar även skräckskeptiker med sina kusliga berättelser

Inför dagens premiär har MovieZine fått ta del av halva säsongen av Amazon Primes nya skräckserie "Lore".
Idag, fredag den trettonde, släpptes den första säsongen av Amazon Primes nya antologiskräckserie "Lore". Serien är baserad på den populära podcasten med samma namn och handlar om olika fristående, men alltid kusliga, teman och berättelser inom skräckgenren. 
 
Jag har fått se tre (av totalt sex) avsnitt inför premiären och blev personligen väldigt positivt överraskad. Vad det betyder för de inbitna skräckfansen återstår däremot att se, vilket ni snart kommer att förstå varför.
 
 
För egen del är jag nämligen inte något större fan av skräckfilmer eller serier över lag. "Penny Dreadful" skulle väl vara en favorit om jag tvingades välja. Det gör såklart det hela lite prekärt när jag ska bedömma kvalitén av något, som på förhand (av trailern att dömma) verkade vara en renodlad skräckserie.
 
Det visar sig dock att "Lore" mer slår in på det kusliga spåret och till stor del berättas genom att en berättarröst vaggar oss fram genom avsnitten - likt en spökhistoria vid elden.
 
 
Men tillskillnad från en historia berättad ute i det vilda vid elden, eller hemma i ett mörkt rum med hörlurar och en podcast som sällskap - har tv-serien "Lore" fördelen att kunna använda historiska bilder, nyinspelat material med grymma skådisar samt animeringar, klippning, musik och så vidare för att sätta dig i rätt sinnesstämning.
 
Det blir läskigt och kusligt, men på ett mer behagligt sätt. Framförallt är historierna väldigt intressanta rent faktamässigt, som exempelvis när talesättet "saved by the bell" får sin makabra förklaring. Om det finns några där ute som minns serien "Ripley's Believe it or Not", så påminner "Lore" väldigt mycket om den - även om Amazon-serien ser ut att ha fått en avsevärt större budget för sina avsnitt.
 
 
"Lore" är för mig en självklar rekommendation, med risk för att ett skräckfan som är ute efter "jump-scares" kan bli besviken. Ett bättre sätt att spendera fredag den trettonde (än med kusliga och lärorika "Lore") kan jag inte tänka mig. Amazon släpper, precis som Netflix, hela säsonger på en gång - vilket innebär att du redan nu kan ta del av den första säsongens samtliga avsnitt direkt i Amazon-appen!
 
Kommer du att ge Amazons "Lore" en chans? Kommentera gärna nedan vad du tyckte!
| 13 oktober 2017 13:15 |