Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2023 | 16:00

"Ljuset vi inte ser" är Netflix-serien alla kommer snacka om i höst

Tro, hopp och kärlek står i fokus i Shawn Levys episka och emotionella krigsskildring. Premiär 2 november.
Netflix stora satsning i höst är en ambitiös miniserie om Andra världskriget, baserad på en bästsäljande roman som vunnit både Pulitzer-priset och läsarnas hjärtan.
 
Nu får vi titta närmare på "Ljuset vi inte ser" när Netflix släpper en fyra minuter lång trailer, eller "introduktion", till denna episka kärlekshistoria. I centrum står den blinda flickan Marie-Laure som flyr tillsammans med sin far när nazisterna ockuperar Paris. Hennes historia vävs samman med tyske pojken Werner, som värvats av Hitlerjugend. Snart förenas deras öden i Saint-Malo, en stad som kommer att totalförstöras av kriget.
 
 
För regissören Shawn Levy var det avgörande att hitta en skådespelerska som, likt karaktären, var blind.
 
- Vi frågade oss: "hur skildrar man ett handikapp på ett sätt som känns autentiskt?" Svaret var såklart att hitta någon som var blind eller synskadad, och vi hittade Aria Mia Loberti, berättar Levy.
 
I rollistan syns också Hugh Laurie, Louis Hofmann (känd från "Dark") och Mark Ruffalo som Marie-Laures far.
 
- Serien är en berättelse om kärlek och överlevnad och att segra över ondskan, säger Ruffalo i klippet nedan.
 
 
Bokens författare, Anthony Doerr, hoppas att filmatiseringen ska öppna publikens ögon för de krigshistorier man aldrig ser annars - de om barnen som blir drabbade av krig.
 
- Från Ukraina till Syrien och hela vägen tillbaka till Andra världskriget och dessförinnan. Det är ofta barnens berättelser som sopas under mattan, säger han.
 
 
Men kanske är en liten varning på sin plats till alla som har läst Doerrs "Ljuset vi inte ser". Enligt de första recensionerna har Netflix adaption tagit sig en rad friheter och förändrat både händelseförlopp och karaktärer. Något som bland annat Hollywood Reporter klagar på:
 
"Här finns bra saker, bland annat en strålande prestation från nykomlingen Aria Mia Loberti. Den är snyggt filmad och James Newton Howards musik får dig att känna saker. Men likheterna med boken försvinner med varje minut, och vid avsnitt tre finns det nästan ingen koppling längre mellan det som sker i rutan och det som fanns i boken. Nästan varje förändring gör materialet mer klumpigt och mindre emotionellt rikt."
 
Miniserien på fyra avsnitt släpps på Netflix den 2 november.
| 11 september 2023 16:00 |