Serie

Skribent

Jonathan Enochsson

1 oktober 2017 | 19:00

Marvels nya tv-serie "Inhumans" lider av många brister

Om du letar efter något som kan fylla ut tiden mellan Marvels frekventa filmsläpp, kan "Inhumans" vara något för dig. Är du däremot ingen dedikerad beundrare av Marvels universum, kan det vara svårt att hitta något positivt i serien.
"Inhumans" handlar om en grupp människor med superkrafter, så kallade inhumans. Denna grupp beskriver sig själva som människans nästa evolutionära steg och bor tillsammans i samhället Attilan på månen, helt isolerade från vanliga människor. Samhället styrs av en kunglig familj, som tillsammans försöker skapa en plats där inhumans kan leva i fred och välstånd.

Många av Attilans invånare är missnöjda med aristokratin och det kastsystem som styr deras liv. De invånare som tillhör lägre kast, vanligen inhumans utan särpräglade superkrafter, tvingas arbeta i månens gruvor och utvinna en sorts metall som är livsviktig för invånarna (även om det aldrig framgår varför). Då missnöjet växer startas en militärkupp, ledd av kungens bror Maximus (Iwan Rheon, "Game of Thrones") och den kungliga familjen tvingas fly Attilan och kämpa för sin överlevnad på jorden.
 
 
"Inhumans" är på många sätt en förlängning av den historia som byggs upp i "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D."), men med större fokus på den utstötta inhuman-rasen. Följer man berättelsen om S.H.I.E.L.D. kan det därför finnas en hel del att hämta i "Inhumans". Är man däremot ny till detta universum, är det tveksamt om serien kan tillföra något. Det erbjuds väldigt lite bakgrundshistoria, istället fokuserar man på att presentera karaktärerna och få fart på historien från första stund.

Hängivna följare av Marvels olika filmer och serier verkar vara serieskaparnas primära målgrupp och dessa tittare kommer säkerligen uppskatta den fartfyllda starten på serien. Från första stund får man möta en intressant grupp karaktärer, med vilt skilda krafter. Kungen Black Bolt kan förstöra hela planeter genom ett enda vrål, Karnak kan se varenda konsekvens av sina handlingar på förhand och Gorgon kan skapa jordskalv med hjälp av sina massiva hovar.
 
 
"Inhumans" har också en grupp mindre imponerande karaktärer. Den magiska hunden Lockjaw, som kan teleportera sig vart som helst, känns som hämtad ur en Narniafilm och Medusa, som kan använda sitt hår likt starka tentakler, är inte heller särskilt anmärkningsvärd. Dessa svaga karaktärer, i kombination med ett manus fyllt av krystade skämt, gör att serien misslyckas med att nå samma kvalitet som flera andra Marvelproduktioner.

Manuset innehåller fler brister än halvdåliga skämt. Presentationen av karaktärerna sker stundtals på ett onaturligt och ogenomtänkt sätt. Många konversationer är dessutom onaturliga och känns hastigt skrivna. Black Bolt, som endast pratar teckenspråk får ofta sin dialog översatt av Medusa, även när de är ensamma. Dessa konversationer gör att tittaren förstår Black Bolt, men känns väldigt onaturliga.

"Inhumans" misslyckas med att imponera, men erbjuder en fördjupad berättelse som adderar ett lager till Marvels universum.
 
 
Vad tyckte ni om seriepremiären av "Inhumans"? Kommentera nedan.
| 1 oktober 2017 19:00 |