Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 januari 2013 | 11:01

Livesången lyfter "Les Misérables"

Anne Hathaway och Hugh Jackman tar sig ton i Tom Hoopers hyllade musikal.

De flesta musikalfilmer låter sina skådespelare mima framför kameran till sånger som de spelat in i förväg. Men när en av världens äldsta och mest älskade musikalshower - "Les Misérables" - ska bli film, siktar man betydligt högre än så. Regissören Tom Hooper (Oscarbelönad för "The King's Speech") krävde att stjärnorna skulle sjunga live på inspelningen. Det kunde ha gått käpprätt åt skogen, men visade sig istället bli en av filmens absoluta styrkor.

- Problemet när man sjunger playback är att det hindrar skådespelaren från att vara "här och nu", eftersom de måste hålla sig minutiöst till en plan som lades för flera månader sen. Men när de sjunger live, har skådespelarna friheten att skapa illusionen av att karaktären agerar för stunden. Det finns så mycket känslor i "Les Misérables", och jag ville att skådespelarna skulle få den valmöjligheten, berättar Hooper.

Det kom inte helt utan utmaningar. På första inspelningsdagen filmades Hugh Jackmans Valjean uppe på ett berg. Luften var tunn och och Jackman - ändå en relativt vältränad snubbe - var tydligt andfådd efter den långa vägen upp. Han kämpar med syrebristen och det hörs i sången.

- Vågat, men helt rätt, tycker Jackman om beslutet. Det var skrämmande för skådespelarna men gav oss också stora friheter. Jag kunde helt enkelt fokusera på mitt agerande, och var inte låst vid en inspelning som jag skulle ha gjort i studion tre månader tidigare. Det fick det att kännas äkta.

Många hyllningar har gått till Anne Hathaway, som bjuder på ett starkt framträdande av "I Dreamed a Dream":

- Jag lärde mig sången utan och innan, och lade sen till scenens verklighet, säger Hathaway. Den handlar om att Fantine är förkrossad och har just blivit prostituerad. Sången är på ett annat ställe än i showen, där kommer den direkt efter att hon har fått sparken, så än finns det en gnutta hopp. I filmen är hon istället på absoluta botten... Det hade varit nästan själviskt att försöka göra det till något vackert. Jag bestämde mig för att istället vara sann och ärlig.

Lyssna på Jackman och Hathaway i trailern nedan:

Se "Les Misérables" och hör Russell Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried och många fler sjunga live på bioduken från 18 januari.

| 7 januari 2013 11:01 |