Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

8 januari 2020 | 18:00

15 actionfilmer som kommer att skaka om 2020

Är du en actionfantast har du mycket att se fram emot under 2020. Vi har plockat fram 15 titlar som förhoppningsvis kommer att reta din aptit.
Julen är över, raketerna avfyrade, och vi säger farväl till 2019. Vi ser tillbaka på årets insatser av bland annat John Wick, Sarah Connor och John Rambo.

Men vi ser också framåt. I decenniets premiärår bjuds det på actionfilmer med kära återseenden och nya äventyr. Men kommer 2020 kunna leverera lika mycket krut som fjolårets action-tablå? Här är ett gäng titlar som ska understryka att fallet är så.
 
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e mv5bythmnzu5zjetmwmyos00ytqzltg2mwutmjuynge3ndrmowm3xkeyxkfqcgdeqxvynzk3nduzntc . v1
 

Bad Boys For Life (premiär 17 januari)

 
Förbered dig på att nynna på deras signatur - radarparet Will Smith och Martin Lawrence är tillbaka för en tredje gång som lagens långa arm. Denna omgång för att göra gatorna i Miami säkrare genom att ta sig an den lokala drogkartellen.

Dock får de klara sig utan Michael Bay, som regisserade både ”Bad Boys” (1995) och ”Bad Boys II” (2003). Istället är det de europeiska regissörerna Adil El Arb och Bilalll Fallah som tar över rodret och gör Hollywood-debut med ”Bad Boys For Life”. Kalla dem dock inte underdogs – denna duo har redan har samarbetat i en rad olika belgiska långfilmer, och på senare tid amerikanska produktioner.
 
Stämmer det också att två huvuden är bättre än ett så är oddsen låsta: detta blir den bästa filmen i serien hittills.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e bloodshot
 

Bloodshot (premiär 13 mars)

 
Trött på Marvel? Mätt på DC? Sänk då tänderna i detta. Vin Diesel är tillbaka och gör det han bevisligen gör bäst, sparkar röv. Baserad på den amerikanska serietidningen av samma namn - ”Bloodshot” handlar om soldaten Ray Garrison som omkommer i stridens hetta, för att bli återupplivad av den senaste teknologin som inte bara räddar hans liv, men förvandlar honom till en supersoldat. Garrison ger sig ut på jakt med sina nya talanger för att hitta mannen som dödade hans fru. Men det visar sig att någon annan drar i hans trådar.

Tillsammans med Vin Diesel ser vi Sam Heughan (från bland annat tv-serien ”Outlander”), Eiza Gonzáles (”Alita: Battle Angel”, ”Baby Driver”, ”Godzilla vs Kong”) och den alldeles för underskattade Guy Pearce (”Prometheus”, ”Iron Man 3”, ”A Christmas Carol”).
 
Regissören Dave Wilson gör sin långfilmsdebut med ”Bloodshot”, och antar således det andra projektet i sin karriär, efter hans insats i Netflix-serien ”Love, Death & Robots”.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e fastandfurious cars sunlight
 

Fast & Furious 9 (premiär 22 maj)

 
Håll i hatten. Att producera så många uppföljare inom så kort tid som ”Fast And The Furious”-serien har gjort är egentligen inte det fantastiska i sig, utan hellre ligger bedriften i att publiken fortfarande inte har tröttnat. Man ska alltså inte fnysa åt denna franchise – den är en sann överlevare, som vanligtvis har något nytt att komma med för varje uppföljare.

Justin Lin är tillbaka i förarsätet efter att redan bidragit med fyra installationer i filmserien. Som vanligt får vi också återbesök av en hel drös skådespelare såsom Vin Diesel, Tyrese Gibson, Ludacris, Charlize Theron, Helen Mirren, Michelle Rodriguez med flera. Om det låter stagnerat så förtrösta inte, vi har också en hel del nya ansikten, bland annat inräknat Cardi B, John Cena och Michael Rooker.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e mv5bowvkzwyymdgtogyymc00mzm0lwjkymmtytlhowm0mdczy2i5xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq  . v1 sy1000 cr0 0 1329 1000 al
 

Free Guy (premiär 3 juli)

 
Ryan Reynolds spelar den stackars Guy som är fast i storstaden där han utsätt för hot, påhopp och våld, bokstavligen talat flera gånger om dagen. Tills han får nog, det vill säga, och gör någonting åt saken. Men på grund av denna modiga insats så gör han en absurd upptäckt om världen omkring honom.
 
Förutom att höja pulsen så ser det ut som om Ryan Reynolds kommer att anstränga våra skrattmuskler rätt ordentligt. Det är inte konstigt med tanke på att Shawn Levy styr skeppet; en filmskapare som gärna bottnar i komedier, men som på senare tid brett ut sina vingar och tagit an sig både action, sci-fi och skräck.

Förutom Reynolds ser vi också Taika Waititi (Jo Jo Rabbit), Jodie Comer ("Killing Eve") och Lil Rel Howery ("Get Out").
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

The Gentlemen (premiär 28 februari)

 
Guy Ritchie är Guy Ritchie igen! Gangsters! Britter! Lömska figurer och vriden satir! Vad än skälet är till att Ritchie har gått tillbaka till sina rötter så är han en filmskapare som oerhört svårslagen på hemmaplan. Cockney-dialekter och är mer hans kopp av te än blåa andar och magiska svärd. Och vilken rollista därtill! Allt från Hugh Grant till Matthew McConaughey.

Vi ser också Henry Golding i en av huvudrollerna. Golding fick sitt genombrott i komedin ”Crazy Rich Asians” (2018), och har sedan dess befäst sig i världen av romantiska filmer. Hans framtid ser dock tvärt annorlunda ut; inte enbart har han landat i Guy Richies famn, utan också landat huvudrollen i den senaste ”G.I. Joe”-filmen (mer om det lite längre ner).

”The Gentlemen” handlar om  Mickey Pearson (McConaughey) som gjort sig rik på marijuana och har bestämt sig för att gå i pension. Han tar beslutet att försöka sälja sitt drogimperium till högstbjudande – men gratis är gott, och det dröjer inte länge innan skurkarna börjar ta för sig allt de kan.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e 030
 

Godzilla vs Kong (premiär i november)

 
Vem skulle vinna i en fajt mellan en jätteödla och en jättegorilla? Det får vi reda på 2020, när monsteruniversumet tar sitt nästa, förmodligen största, steg: Godzilla möter Kong. Åter igen får mänskligheten sitta i baksätet medan jättarna lever rövare; vilket betyder att vi förhoppningsvis får avnjuta lite förstörelse samt eld och lågor.

Detta blir officiellt den fjärde filmen i den så kallade Monsterverse-successionen, som består av ”Godzilla” (2014), ”Kong: Skull Island” (2017) samt ”Godzilla II: King Of The Monsters” (2019).

Regissören Adam Wingard har en karriär nästan uteslutande inom skräckgenren, med bland annat ”Death Note” (201) i bagaget. Tyvärr blev filmen långt ifrån en succé och fick ett svalt mottagande. Dock likt "Death Note", så har Godzilla också japanska rötter - så kanske är det Wingards chans att gottgöra sig själv?

I rollistan ser vi bland annat Kyle Chandler och Millie Brown som återvänder, varma i kläderna, från fjolårets ”Godzilla II: King Of The Monsters”.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e the hitmans bodyguard ryan reynolds samuel l jackson
 

The Hitman's Wife's Bodyguard (premiär i augusti)

 
Självklart hamnar uppföljaren till en av 2017 års fräschaste actionkomedier på listan, med två skådespelare som man på något konstigt sätt omöjligt kan tröttna på hur mycket man än försöker – Ryan Reynolds och Samuel L. Jackson.

Jag vill ha fler explosioner och osannolika biljakter, svordomar och juvenila skämt. Att Antonio Banderas, Morgan Freeman, Salma Hayek och Richard E. Grant följer med på köpet gör bara saken bättre.

Vi vet dock ingenting om storyn än. Vissa av karaktärerna är också frågetecken. Men det räcker gott och väl att Tom O’Connor dyker upp igen - manusförfattaren från den första filmen. Det ryktas också att regissören Patrick Hughes kommer att följa hans exempel.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e 004
 

The King's Man (premiär 18 september)

 
”Kingsman: The Golden Circle” var ingen katastrof till uppföljare, men inget mästerverk heller. Och få är nog av åsikten att den levde upp till sin föregångare. Något gick fel för Matthew Vaughn, helt enkelt. Om han är här för att städa upp sitt misstag, eller göra om det, återstår att se.
 
Så här mycket vet vi. Det kommer att bli en tämligen annorlunda upplevelse från de två första filmerna i serien, då den inte utspelar sig i modern tid, och inte kretsar kring samma karaktärer. Det är hellre en slags redogörelse för hur Kingsman-organisationen kom till från första början.

I rollistan ser vi bland annat Ralph Fiennes, som verkar inta samma slags mentor-roll som Colin Firth gjorde i föregångarna - och Taron Egerton ser ut att ha ersatts av Harris Dickinson ("Maleficent 2: Ondskans härskarinna").

Trailern är storslagen och imponerande; jag hoppas bara att det inte är för mycket av det goda, och att Vaughn tar några steg tillbaka i sitt perspektiv när det behövs. Störst, bäst och vackrast är inte alltid störst, bäst och vackrast. Men självklart så förtjänar ”The King's Man” utan konstigheter en plats på listan.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e 001
 

Mulan (premiär 25 mars)

 
Disney ger sin hungriga publik vad den vill ha och fortsätter med sin parad av remakes.

I denna live-action-tolkning av den animerade filmen med samma namn från 1998, får vi förstärkning av regissören Niki Caro - en filmmakare med imponerande alster, bland annat ”The Zookeeper's Wife” (2017), ”McFarland, USA” (2015) och ”North Country” (2005). Hur väl tunga dramafilmer översätts i grandiosa äventyr och actionscener är dock oklart, men faktum kvarstår att Caro är så långt ifrån en novis som det går att komma.

Disney verkar positivt nog också uppmärksammat ”whitewash”-kritiken som cirkulerat i filmindustrin - det vill säga att roller och karaktärer som är av en annan etnicitet ersätts av till exempel västerlänningar. I huvudrollen hittar vi således den kinesiska skådespelerskan Yifei Liu, sida vid sida med legender som Jet Li och Donnie Yen. Resten av rollistan är också fylld med skådespelare av asiatisk härkomst. 

Kan "Mulan" möjligtvis locka nya målgrupper till Disneyfamiljen? Eller är action-fansen för kräsna? Jag lutar åt det förstnämnda.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e 020
 

No Time To Die (premiär 3 april)

 
En titel, en rollista - en film som säljer sig själv. Förmodligen, för denna skribent, den mest givna biobiljetten i år.

Om nu Daniel Craig ska överge tronen som Bond i ”No Time To Die”, så kommer han att göra det i excellens. Ingen liten bedrift med tanke på att filmserien mer eller mindre gick utför de två senaste gångerna, innan en ny skådespelare tog över manteln (båda dessa gångerna räddades franchisen av regissören Martin Campbell).

Den nyaste Bondfilmen är vad jag skulle vilja kalla ett säkert kort. Iallafall på pappret. Vi har strålande karaktärsskådespelare som skurkar; Rami Malek ("Bohemian Rhapsody") och Christoph Waltz ("Inglorious Basterds"). Lashana Lynch ("Captain Marvel") i rollen som den tuffa Nomi, en karaktär som agerar motvikt mot den objektifiering av kvinnor i Bondvärlden som ärligt talat börjar kännas lite väl gammal och sliten.
 
Resten av rollistan är inget att ta lätt på heller - Naomie Harris gör en lika bra Moneypenny som Ben Whishaw gör Q. Och Ralph Fiennes… ja, det är ju Ralph Fiennes. Bakom kameran är ingen mindre än Cary Joji Fukunaga; en oförskämt talangfull serie- och filmskapare med ett vasst bildspråk.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e snake eyes gi joe retaliation
 

Snake Eyes: G.I. Joe Origins (premiär 16 oktober)

 
Om det är något som bevisligen är sant så är det att det går att göra film på nästan vad som helst, leksaker och lego inkluderat (för oss 80-talister - eller i alla fall, för några av oss – är det väl känt att G.I. Joe började sin resa som en actionfigur). Om sedan resultatet blir bra är en annan historia. Men skam den som ger sig!

Efter ett par tämligen mediokra filmer är det dags för den tredje i serien. Den här gången en spin-off, centrerat kring den förmodligen häftigaste karaktären i gänget, Snake Eyes. Det är här Henry Golding (också aktuell i "The Gentlemen") bryter sig fri från sina tidigare roller och iklär sig rollen som professionell elitsoldat/ninja/tuffing.

Mannen som står för regin, Robert Schwentke, har också stor chans att lyckas bättre än filmseriens föregående regissörer, bara han får en liten knuff i rätt riktning.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e john david washington in the 2020 film tenet.png
 

Tenet (premiär 17 juli)

 
En av de mest kreativa hjärnorna i filmbranschen är tillbaka med ett recept som retar både aptit och nyfikenhet: spioner och tidsresor. Christopher Nolans senaste satsning är också en av hans dyraste, men mycket mer än så har vi inte fått reda på än – i alla fall inte handlingsmässigt. Vi har dock ett premiärdatum, en rollista och till och med en trailer! Något som räcker gott och väl.
 
Ett av Nolans signum är hans fantastiskt expressiva bildspråk, och efter den cirka två minuter långa trailern så står det klart att han kommer att få oss tappa hakan igen, i enlighet med traditionen.

John David Washington, som rubricerade Spike Lees enormt framgångsrika ”BlacKkKlansman” (2018) har huvudrollen i ”Tenet”; en ära han får dela med bland annat Elizabeth Debicki (”Guardians of the Galaxy Vol. 2”) och ingen mindre än Robert Pattinson, som efter en längre vistelse i indiefilmsvärlden nu fått ett kommersiellt uppsving istället (inte minst som Bruce Wayne i den kommande ”The Batman”).
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e mv5bngq5m2rjmtgtzmu1mi00nznjltg3ytetzwjizjy4mgzlytu1xkeyxkfqcgdeqxvymjm2mju5mzg . v1 sy1000 cr0 0 1309 1000 al
 

The Tomorrow War (premiär i december)

 
Kan man regissera legogubbar lika bra som riktiga människor? Från att ha arbetat med tv-serien ”Robot Chicken” till att regisserat ”Lego Batman”, verkar det som att Chris McKay har lagt leksakerna på hyllan för lite grövre tag.
 
Och han gör det inte gradvis heller - det här är ingen actionkomedi. Han hoppar rakt i ett dystopiskt framtidskrig där mänsklighetens överlevnad ligger i händerna på en enda man. Att döma av rollistan verkar den mannen vara Chris Pratt. Vi ser också bland annat J.K. Simmons, Betty Gilpin ("Glow") och Sam Richardson ("Veep") i rollistan.

En actionfilm med ett onekligen intressant koncept, även om vi inte har fått reda på så mycket än. Jag skulle hålla öronen och ögonen öppna, men vet aldrig vad som händer i framtiden.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Top Gun 2: Maverick (premiär 17 juli)

 
Maverick (såklart spelad av Tom Cruise) landar sitt stridsflygplan med lätthet på listan, medan samtliga 80-talister går i taket. Vi pratar uppföljare; vi pratar "Top Gun 2".

Det är över 30 år senare. En väderbiten pilot vägrar lägga sina vingar på hyllan och ge upp karriären som stridstestpilot för något mer lukrativt. Likt hans stagnerade livsstil är det förflutna aldrig långt bakom honom. Och förr eller senare blir han tvungen att konfrontera det. Förmodligen med en massa ammunition och raketer vid sitt förfogande.

Som trenden nu för tiden dikterar med dessa långtradaruppföljare, så återupplivas karaktärer från originalproduktionen tillsammans med skådespelare från den gamla rollistan. Men ”Top Gun” från 1986 är fylld med stereotypiska macho-lekar, lökiga smeknamn och ett generöst missbruk av jetbränsle. Kort sagt, vad som ikoniserade den filmen då, flyger nog inte idag. Eller?

I registolen hittar vi Joseph Kosinski, som tidigare regisserat Cruise i ”Oblivion” (2013). Av trailern att döma verkar han gjort sitt mest estetiska krafttag hittills på sättet han fångat den våghalsiga aerobatiken. Frågan kvarstår om han lyckats lägga lika mycket tyngd på resten av filmen.
 
917f12bd576ee1bfd4bdc8c1b446ed8e 171005 michael b jordan
 

Without Remorse (premiär 18 september)

 
Hårdkokt är filmskaparens Stefano Sollimas mellannamn, den italienske regissören som bland annat stod bakom kameran under flera tv-säsonger av maffiaserien ”Gomorra”, och nu senast regisserade ”Sicario 2: Soldado”. I år tar han med oss på ett äventyr där vi får följa en Navy SEAL, John Clark, på jakt efter hämnd.

I huvudrollen ser vi Michael B. Jordan, som får förstärkning av bland annat Jamie Bell ("Rocketman") och Jodie Turner-Smith ("Nightflyers").

Krutet är dock sparat mestadels till storyn; där ingen mindre av den ångvältsliknande framgången Taylor Sheridan ("Sicario", "Hell or High Water", "Wind River") står för manus. Filmen är också baserat på en roman av den alltför kände, alldeles för tidigt bortgångne författaren, Tom Clancy.
 

Läs också: 7 superhjältefilmer vi ser fram emot under 2020

 
Vilka av årets actionfilmer ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 8 januari 2020 18:00 |