Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 december 2013 | 18:01

Lisbeth Salander kommer tillbaka

Filmproducenterna står först i kön till att läsa när nya Millennium-boken skrivs.

Författaren Stieg Larsson gick dessvärre bort år 2004, innan han hann se sin deckarsvit om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander bli framgångsrika som både böcker och filmer. Han hann dock påbörja en fjärde bok i serien, en som nu ska skrivas klart. Det arbetet landar på David Lagercrantz (som hjälpte Zlatan Ibrahimovic att skriva "Jag är Zlatan").

Några som onekligen såg nya dollartecken framför ögonen var producenterna på YellowBird, som överfört "Män som hatar kvinnor" och dess två uppföljare till bioduken. Søren Stærmose kan mycket väl tänka sig en fjärde film:

- Naturligtvis är vi intresserade av det, vi är ju filmproducenter! Att få fortsätta följa de här karaktärerna in i nutiden är ju otroligt spännande. Men först måste boken skrivas, vi får ta det därifrån. 

Skådespelaren Michael Nyqvist ställer sig mer skeptisk, och vill läsa boken innan han ger besked om någon comeback för hans rollfigur:

- Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det låter konstigt, som om man försöker hålla liv i någonting som bara var tre böcker, säger han till TT.

Många av karaktärerna från den ursprungliga trilogin kommer tillbaka i den fjärde boken, givetvis också journalisten Blomqvist och hans coola hackerkompis.

- I tider som dessa, där vi övervakas av amerikanska myndigheter som NSA, behövs det en hacker som Lisbeth Salander, berättar bokens författare David Lagercrantz.

| 18 december 2013 18:01 |