Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 juli 2023 | 14:00

Grattis på födelsedagen Lisa Kudrow 60 år!

Allas vår Phoebe från ”Vänner” fyller jämnt i år. Men Lisa Kudrows karriär sträcker sig långt över komediserien efter dess final för 19 år sedan.
Idag är hon en våra mest igenkännbara - och roligaste - skådespelare men det var inte helt självklart att Lisa Kudrow skulle slå igenom inom film och TV. Hon slet i början av karriären och miste bland annat rollen som producenten Roz i ”Frasier”. Hon tog en filosofie kandidat i biologi och var nära att bli expert på huvudvärk som sin pappa.
 
Men skådespelarkarriären fick skjuts av improvisationsgruppen The Groundlings (som även haft medlemmar som Will Ferrell, Melissa McCarthy och Kristen Wiig) och en återkommande roll som servitrisen Ursula (senare mer känd som Phoebes tvillingsyster i ”Vänner”).
 
 
Så småningom fick hon rollen som kom att sätta henne på Hollywoods karta på allvar - Phoebe Buffay i ”Vänner”. Karaktären rankades snabbt som en av de mest populära TV-karaktärerna någonsin, gav Kudrow en Emmy 1998 och även en rekordhög lön på 1 miljon dollar per avsnitt.
 
 
TV-succén ledde inte oväntat till en rad filmroller, varav de mest framgångsrika som en av de korkade titelrollerna i ”Romy och Michele - Blondiner har roligare” och som Billy Crystals frustrerade fru i ”Analysera mera” och dess uppföljare ”Analysera ännu mera”.
 
 
Hon har även skapat, skrivit, producerat och spelat huvudrollen i TV-serierna ”The Comeback”, om en avdankad, före detta TV-stjärna, och ”Web Therapy”, om en terapeut som kortar ner terapisessioner som sker online. Hon har under åren dykt upp i filmer som ”P.S. I Love You” (som Hilary Swanks väninna), ”Easy A” (som otrogen rektor), ”Bad Neighbors”-filmerna (som college-dekanus) och ”Long Shot” (som chefen för Charlize Therons valgrupp).
 
 
Hon har också haft röstroller i ”Dr. Dolittle 2”, ”Baby-bossen”-filmerna, ”American Dad”, ”BoJack Horseman” och ”Rick and Morty” samt gästroller i TV-serier som ”Scandal”, ”Unbreakable Kimmy Schmidt” och ”Grace and Frankie”.
 
Vi kan bara gratulera Lisa Kudrow som nu fyller 60 år och tacka för att hon till slut valde skådespel som karriär. Hon kommer alltid vara vår Phoebe Buffay men fortsätter att underhålla oss i film och TV. Grattis på 60-årsdagen!
 
Vilken är din favoritroll med Lisa Kudrow?
| 30 juli 2023 14:00 |