Film

Skribent

MovieZine

4 januari 2024 | 20:00

Linus Sandgren: “Fotografen är filmens visuella kompositör”

Den Oscarsbelönade filmfotografen Linus Sandgren är hett eftertraktad bland de största regissörerna i branschen. I samband med den svenska premiären av Emerald Fennells “Saltburn” återvände han till Sverige för ett samtal om sin resa från Spånga till Hollywood.
Linus Sandgren besökte Stockholms filmfestival i höstas för att berätta om sin väg till Hollywood, och om arbetet med hans senaste film, den mörka klassatiren “Saltburn”.
 
- Det var kul att “Saltburn” var mer erotiskt laddad än någon film jag har fotat tidigare, vilket kändes nytt. Jag brukar försöka hålla utkik efter saker jag inte tidigare har haft chansen att göra när jag väljer mitt nästa projekt. I fallet med “Saltburn” så läste jag manus och tyckte att det var briljant. Emeralds sätt att skriva på är väldigt målande, rent visuellt och filmen blandar en sorts Hitchcocks voyeurism med humor – så jag blev helt enkelt förförd av att höra henne berätta om sin idé för filmen, berättar Sandgren.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Foto: Faye Landborn
 
Sandgren delade även sina reflektioner kring sin egen, konstnärliga roll i ett filmteam.
 
- I mitt huvud kan man säga att filmfotot är filmens visuella musik. Som filmfotograf är du på så vis en bildens kompositör, som ser till att filmens och berättelsens känslor går fram, även om man stänger av ljudet.  

Efter samarbeten med regissörer som David O. Russell, Gus Van Sant och Damien Chazelle belönades Sandgren med sin första Oscarsstatyett för bästa foto för sitt arbete med filmen “La La Land” (2016). Under scensamtalet berättade han om hur det var att sitta i publiken under Oscarsgalan och höra sitt namn ropas upp av Meryl Streep.

- Alla runt omkring mig älskade det. Jag tyckte att det var fruktansvärt eftersom jag trivs mycket bättre bakom kameran. Jag var livrädd för att råka säga fel saker och började ifrågasätta mitt eget tal på vägen upp på scenen. Men sen var själva stunden där uppe som en bilolycka, man får en rush adrenalin och tar sig bara ur situationen på något sätt. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Foto: Faye Landborn
 
Hör hela samtalet i det senaste avsnittet av podcasten “i Hollywood”. I samband med den digitala premiären för “Saltburn” släpps nu scensamtalet från Linus Sandgrens Stockholms-besök som podcast. MovieZines Jakob Åsell samtalar här med svenske filmfotografen om genombrottet med “Storm”, om att filma rymdfilmen “First Man” utan greenscreen och om vad som kännetecknar dåligt filmfoto.

I intervjuserien “i Hollywood” träffar Jakob Åsell film- och tv-skapare som har sökt lyckan i den amerikanska filmindustrin för att prata om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna i drömfabriken. Avsnitten hittar ni hos Apple Podcast och på Spotify. Ni kan även lyssna här nedan.
 
 
“Saltburn” finns nu på Amazon Prime Video.
| 4 januari 2024 20:00 |