Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 augusti 2020 | 09:00

Lilly Wachowski om det dolda trans-budskapet i "Matrix"

Filmen var alltid tänkt som en metafor för att leva som transsexuell, bekräftar regissören.
På ytan är "The Matrix" en riktigt cool actionfilm med nyskapande sci-fi-idéer. Under ytan finns det många filosofiska frågor som håller filmälskare upptagna i debatter sedan år 1999. Men det finns ytterligare lager till syskonen Wachowskis "Matrix"-trilogi som många redan har upptäckt. Gömd djupt inne i garderoben, eller mitt framför våra ögon, finns en metafor för transsexualitet.

Lilly och Lana Wachowski har båda genomgått könskorrigering sedan de regisserade trilogin. Idag är de stolta över hur deras filmer tas emot av transsamhället:

- Jag vet hur betydelsefulla de är för transmänniskor. De kommer fram till mig och säger: "Filmerna räddade mitt liv." Jag är tacksam att jag kan hjälpa dem på resan, säger Lilly Wachowski i en ny intervju.
 
"Världen var inte redo"
 
I "Matrix" får karaktären Neo möjligheten att ta ett piller och upptäcka vem han egentligen är, för att slippa leva i en lögn. När trans-allegorin kommer på tal, svarar Wachowski att det fanns tydligare idéer än vad som kom med i filmen. Bland annat var det tänkt att karaktären Switch skulle vara en kvinna i Matrix-världen och en man i verkliga världen.

- Jag är glad att våra ursprungliga intentioner har blivit kända. Men världen var inte redo för det. Cheferna var inte redo, säger filmskaparen.
 
 
- Jag vet inte hur närvarande min trans-identitet var när vi skrev "Matrix". För mig och Lana fanns inte ens såna ord. Men jag har alltid levt i en värld full av fantasi, och dragits till science fiction. Det gav oss frihet som filmälskare.
 
Lilly Wachowski är aktuell i "Disclosure" på Netflix, en dokumentär om hur transpersoner skildrats på film genom tiderna.
| 6 augusti 2020 09:00 |