Film

Skribent

MovieZine

8 mars 2019 | 14:00

Monty Python-klassikern "Life of Brian" tillbaka på bio

Lagom till påsk får Monty Pythons 40-årsjubilerande satir "Life of Brian" nypremiär på 20 biodukar i Sverige.
Filmen är en frustande, hårdslående satir över både religion och Hollywoods skildringar av allt bibliskt. När "Life of Brian" fick premiär 1979 blev det ett herrans liv. Den kontroversiella komedin blev totalförbjuden i flera länder, bland annat Norge. Den var portad från irländska biografer i hela åtta år.

Ett fyrtiotal lokala myndigheter i USA antingen totalförbjöd den eller satte en 18-årsgräns för att barn inte skulle ta till sig filmens påstått antikristna budskap. I Storbritannien lät TV-kanalerna BBC och ITV bli att visa filmen. När den hade premiär i Finland åtföljdes filmen av en förklarande text som gjorde klart för publiken att filmen bara var en parodi på andra Hollywoodfilmer.

Idag rankas "Life of Brian" ofta som en av historiens roligaste komedier.
 
 
Lagom till påsk, på skärtorsdagen 18 april, får Monty Pythons 40-årsjubilerande anarkistiska satir nypremiär på 20 utvalda biografer i Sverige, berättar Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

"Monty Pythons Life of Brian - Ett herrans liv" utspelar sig år 33 e kr i Judéen, där romarna utmattat försöker införa någon slags lag och ordning. Det är en tid av kaos och förändringar, utan någon som helst brist på messias-gestalter eller deras trogna följare.

I centrum står Brian Cohen, en motvillig messias-figur, som blir kändis på grund av en rad absurda omständigheter, som ger gott om utrymme åt hela Monty Python-gänget (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin) att lysa i flera olika roller var. De ifrågasätter allt och alla – från ex-leprasjuka, till Pontius Pilatus och konsten att pruta, till revolutionärer, galna profeter, religiös fanatism, romerska befälhavare och korsfästelse.
| 8 mars 2019 14:00 |