Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2023 | 09:10

Liam Neesons nya actionthriller kan vara "årets sämsta film"

"Retribution" har haft USA-premiär, och kritikerna plockar fram sågen. Är det dags att pensionera den här actiongubben för gott?
Liam Neeson är tillbaka på bioduken, och gissa vad? Det rör sig om ännu en actionthriller där han kämpar mot klockan för att rädda sin familj.
 
I "Retribution" spelar han Matt Turner, en vanlig man som får veta att någon planterat en bomb i hans bil. Med barnen i baksätet tvingas Matt att följa en rad farliga instruktioner om han och familjen ska överleva. Låter väl hyfsat spännande, eller hur.
 
Nja. Kritikerna i USA är allt annat än imponerade av Neesons senaste: "Filmen kan vara en kandidat till Årets Sämsta Film", skriver NZ Herald i sin sågning.
 
 
"Filmen är så dränkt på all spänning eller syfte att den verkar skräddarsydd för att spela för tomma biosalonger" enligt recensenten på RogerEbert.com. "Lättglömd rutinaction" tillägger Observer.
 
"Att se Liam Neeson äntligen försöka fly från bilbomben är ganska underhållande. Men man måste sitta igenom en hel medioker film först", klagar Austin Chronicle.
 
"Det är som om någon byggde en datormodell av Liam Neesons mest intensiva ansiktsuttryck och laddade upp dem till en löjligt livlös actionfilm som liknar en parodi" tycker podden Movie Madness.
 
Rolling Stone är något snällare: "Den är inte hans sämsta actionthriller, den äran tillfaller förra årets "Blacklight"... men kanske bör Neeson tänka på att pensionera den här vardaglige actionhjälten för gott".
 
Se trailern här:
 
 
I skrivande stund har "Retribution" det låga kritikersnittet 25% på Rotten Tomatoes. Men det finns även positiva omdömen att hitta, bland annat hos Vulture: "Visst, det är en direkt-till-videofilm som släpps på bio eftersom huvudrollen fortfarande är en stjärna. Men både han och regissören har gjort sig förtjänta av sin lönecheck."
 
"Retribution" är en remake av spanska thrillern "Den okände" från 2015. Den har även fått en tysk och en koreansk nyinspelning.
 
Nu närmar sig den svenska biopremiären: 6 oktober får vi se Liam Neeson köra så det ryker. Kommer svenska recensenter haka på? Återstår att se.
| 13 september 2023 09:10 |