Film

Skribent

Anton Skoglar

19 augusti 2020 | 17:00

Lär känna karaktärerna i "The New Mutants"

X-Men-spinoffen ”The New Mutants” går mot en efterlängtad premiär. Men vad är det för karaktärer vi ska följa nu? Vi reder ut och bekantar oss med de nya mutanterna.
Efter några års väntan och flera framflyttade premiärdatum verkar det äntligen vara dags för ”The New Mutants”. Filmen som avslutar X-Men-franchisen kommer på svenska biografer om bara ett par veckor.
 
Wolverine och de andra har gjort sitt och det är dags för den nya generationen mutanter att ta över. Med en speltid på drygt 90 minuter och en ny genre - skräck - tar ”The New Mutants” redan stora kliv från vad X-Men har varit. Vilka är det då som ska bära facklan in över mållinjen?  
 

Rahne Sinclair / Wolfsbane (Maisie Williams)

 
Large fc365ccfd87f7fe3960710a0700a6ea8 wolfsbane
 
Skotsk tonåring med en strikt religiös barndom. Likt en varulv kan Rahne förvandlas till en vargliknande varelse kallad Wolfsbane. Som Wolfsbane blir hon starkare, snabbare och uthålligare och hon får även förhöjda sinnen. Rahne kommer spelas av Maisie Williams som många av oss känner mest som Arya Stark i ”Game of Thrones”.
 
Under Comic Con 2020 beskrev Williams sin karaktär som en blyg, osäker och tystlåten ung kvinna, det vill säga den totalt motsatsen till Arya. Relationen mellan Rahne och Danielle Moonstar är en av filmens grundstenar, enligt regissören Josh Boone (”Förr eller senare exploderar jag”).
 

Illyana Rasputin / Magik (Anya Taylor-Joy)

 
Large fc365ccfd87f7fe3960710a0700a6ea8 magik
 
Illyana är i serietidningarna lillasyster till Piotr Rasputin/Colossus som vi mött i både "X-Men"- och "Deadpool"-filmerna. Hennes magiska krafter har gett henne namnet Magik. Hon bemästrar konsten att resa genom tid och rum, och är även en av få vars tankar Professor X inte kan läsa
 
I filme spelas Magik spelas av Anya Taylor-Joy som slog igenom med dunder och brak i de hyllade skräckfilmerna ”The Witch” och ”Split” och återvänder nu till genren. Taylor-Joy själv sade under Comic Con 2020 att Illyana är en aggressiv karaktär som tar plats i alla rum hon befinner sig i. Vad vi kan se i trailern verkar Illyana också vara den enda som känner sig trygg med sina krafter och verkar gilla att ha dem. 
 

Sam Guthrie / Cannonball (Charlie Heaton)

 
Large fc365ccfd87f7fe3960710a0700a6ea8 cannonball
 
Gruvarbetaren Sam upptäcker förmågan att generera termokemisk energi - han kan slunga iväg sig själv i extrema hastigheter och med en nästintill ostoppbar kraft, därav namnet Cannonball. Energin kan också användas till att skapa sköldfält till både sig själv och andra.
 
Charlie Heaton, mest känd från ”Stranger Things”, porträtterar Sam i filmen. Han beskriver sin karaktär som en ung man med mycket styrka inom sig, men som behöver lära sig bli trygg med sig själv och tro på sig själv.
 

Danielle Moonstar / Mirage (Blu Hunt)

 
Large fc365ccfd87f7fe3960710a0700a6ea8 mirage
 
En ursprungsinvånare som blivit utstött av sin stam på grund av krafter hon inte kunnat kontrollera, tills hon mötte Charles Xavier. Danielle, eller Mirage som hon också kallas, besitter telepatiska krafter. Hon kan se vad varje människas största rädsla är och använda det emot dem genom att frammana den. Mirage kan även mixtra med det centrala nervsystemet hos sina fiender eller tvinga dem att återuppleva traumatiska minnen.
 
Vi ser mycket av Blu Hunt ("The Originals") i trailern. Lägg där till att det är en skräckfilm och att hennes krafter kretsar mycket kring rädsla - plus den speciella relationen till Rahne - så tyder mycket på just att Danielle kommer vara filmens huvudkaraktär.
 

Roberto da Costa / Sunspot (Henry Zaga)

 
Large fc365ccfd87f7fe3960710a0700a6ea8 sunspot
 
Roberto är en miljonärsson från Rio De Janeiro. Roberto kanaliserar solenergi vilket ger honom övermänsklig styrka, snabbhet och reflexer. Han kan också använda solenergin för att flyga. Skådespelaren Henry Zaga har vi kunnat se i "Teen Wolf" och "13 skäl varför". 
 

Dr. Cecilia Reyes (Alice Braga)

 
 
Efter att ha sett sin far bli nedskjuten svor Cecilia på att bli läkare för att kunna rädda andra i framtiden. Den Puerto Rico-ättade Cecilia lyckades med sitt mål och strax därpå uppenbarades hennes krafter - ett kraftfält som osynligt omger och skyddar henne konstant. Cecilia kan även forma det plasmiska fältet till vapen mot sina fiender.
 
Cecilia spelas av Alice Braga (”Guds stad”, I am Legend”), som beskriver sin karaktär som gruppens mamma. Hon försöker att guida dem och få dem att känna sig trygga och kontrollera sina krafter. 
 
 
Nu har vi lärt känna karaktärerna lite mer och förhoppningsvis byggt upp en lite större pepp på den kommande filmen. Personligen känns det spännande att få en superhjältefilm som gränsar mer åt skräck och med stjärnor som Maisie Williams och skräckspecialisten Anya Taylor-Joy tror jag att det kan bli en läskig, underhållande och annorlunda superhjältefilm.
 
"The New Mutants" får svensk biopremiär 2 september.
| 19 augusti 2020 17:00 |