Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 september 2023 | 21:00

Ny finsk katastroffilm gör succé i hemlandet

"Lapua 1976" lockade mer än 20 000 biobesökare under sin premiärhelg. "Folk har blivit rörda och hyllat filmen".
En verklighetsbaserad katastroffilm gör succé på finska biografer. "Lapua 1976" gick upp förra fredagen och lockade över 20 000 biobesökare under sin första helg, skriver Episodi.fi.
 
- Som filmskapare är vi väldigt glada att filmen har hittat sin publik. Publikens feedback har varit riktigt positiv, folk har blivit rörda och hyllat den i sociala medier, säger producenterna Pekka Pohjoispää och Mikko Jokipii.
 
 
Dramat utspelar sig år 1976 och berättar om en stor explosion på en patronfabrik i finska Lappo, där 40 personer omkom. Trots den dramatiska bakgrunden fokuserar filmen på en fiktiv kärlekshistoria. Recensenten på Yle är skeptisk till beslutet:
 
"Det blir på många sätt en ”Jack & Rose ombord på Titanic”-variant. En kärlekshistoria om ett utsatt par vars potentiella lycka hotas av explosioner på många plan (...) Frågan är vem man hellre vill nå och/eller tillfredsställa: en äldre publik som känner till och kanske berörts av olyckan 1976 eller en yngre popcornspublik som med god tur googlar fakta om olyckan efteråt?
 
Det är inte klart när "Lapua 1976" når en svensk publik.
| 8 september 2023 21:00 |