CANNES 2017

Skribent

Jonna Vanhatalo

25 maj 2017 | 13:50

Kvinnodominans på stora duken om Sofia Coppola får välja

Igår hade Sofia Coppolas film ”De bedragna”, med bland annat Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning och Colin Farrell, premiär på filmfestivalen i Cannes. MovieZines Jonna Vanhatalo var på plats.
"De bedragna" handlar om en grupp kvinnor som under det amerikanska inbördeskriget lever ihop och tar hand om varandra medan kriget pågår utanför. En dag hittar de i närheten av sitt hem en skadad soldat. Mannens närvaro orsakar spänning och rivalitet i huset och får konsekvenser för samtliga. 


Det här är en film om kvinnor, av kvinnor och för kvinnor men också män.
 
- Kärnan i historien är feminin, och allt som händer är sett ur en kvinnans synvinkel, säger Nicole Kidman på presskonferensen efter den första pressvisningen som följdes av långa applåder.
 
 
- Om en grupp kvinnor blir avskurna från sin omvärld uppstår det spännande dynamik, lägg sedan till att det kommer in någon ny i detta och du har ett ganska intressant drama i dina händer, fortsatte Coppola om sin sjätte långfilm.

- Oavsett kön tror jag att aggressioner och spänningar uppstår i ett sådant läge, här är det en grupp kvinnor som är samlade på en plats och får oväntat besök av en man, lägger Kirsten Dunst till.

- Han kommer ju och förstör! utbrister Kidman med lekfullt bitsk blick på Colin Farrell. Vi hade det bra, vi överlevde, vi behövde inte honom!
 
 
Coppola som är väldigt glad över att ännu en gång få jobba med Dunst som varit med i de flesta av hennes filmer och Elle Fanning som hon jobbade ihop med i ”Somewhere” berättar om hur det gick till när hon valde ut sina skådespelare.

- Jag tänkte redan när jag skrev på manuset vilka jag ville ha med. Kirsten kändes verkligen klockren som fröken Edwina och Nicole helt rätt som miss Martha även om jag inte jobbat med henne innan. Jag är väldigt glad över att hon ville vara med!

På frågan varför Kidman ville göra detta svarar hon att hon först och främst blev förtjust i manuset, men att hon också strävar efter att jobba med kvinnliga regissörer och gillar Coppolas filmer sedan innan. 



- Fortfarande är bara en bråkdel av filmerna som görs regisserade av kvinnor och jag tycker det är vår plikt att hjälpas åt! sa hon engagerat vilket fick de andra att nicka medhållande.

Kampen mellan könen, mellan kvinnligt och manligt har skildrats ett otal gånger förr, men sällan med ett så tydligt fokus på kvinnan och hennes blick. Här är han objektivet medan hon tittar och bedömer. Han är katalysatorn, hon agerar och han reagerar.
 
 
Colin Farrell som är den enda med penis i ensemblen tyckte att det var en fröjd att arbeta med så kompetenta kvinnor. En tydligen inte alls ovan sits då han är uppvuxen med en stark mamma och driftiga systrar.

- Sofia Coppola är verkligen en enastående regissör, inspirerande, lyhörd och vänlig, men med tydlig och stark kreativ drift, sa Farrell innan han åter gav ordet till kvinnorna.

Coppola berättar varför hon valde Farrell i rollen som soldaten:

Han har den rätta mixen av charm och karisma, att man verkligen tror att han på olika sätt kan förföra flickorna och kvinnorna i filmen, men som man också kan se gå över gränsen. Men han är trots allt en bifigur, den som stör enigheten, för detta är i första hand en film om kvinnor.
 
 
”De bedragna” har Sverigepremiär den 1 september.
| 25 maj 2017 13:50 |