Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 april 2024 | 04:00

Kvällens TV-tips: Stjärnspäckad hämndthriller - och oförtjänt flopp från 2018

Med en stjärnspäckad ensemble, Oscarsbelönad regissör och spännande hämndhistoria är det svårt att gå fel. Men thrillern från 2018 floppade.
Förväntningarna var höga när Oscarsbelönade Steve McQueen skulle filmatisera brittiska TV-serien "Widows". Inte bara för att regissören hade en imponerande trio filmer i bagaget - ”Hunger”, ”Shame” och ”12 Years a Slave”. Men även för att han samlat ihop en sällan skådad stjärnensemble.
 
Även handlingen är eggande. Fyra män dödas under ett misslyckat rånförsök och deras änkor ärver därefter sina mäns kriminella skulder. En av kvinnorna (Viola Davis) bestämmer sig för att rekrytera de andra änkorna och utföra en kupp som hennes man planerat innan sin död.
 
 
Som om Davis i en huvudroll inte är tillräckligt anledning att se en film så medverkar även Liam Neeson, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo (i sin filmdebut), Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Jacki Weaver, Carrie Coon, Robert Duvall, Jon Bernthal och Garret Dillahunt.
 
Men även om kritikerna rosade filmen och den placerade sig på många av årets topplistor så svek biopubliken och den blev en oförtjänt flopp. Teorier om varför var bland annat brist på marknadsföring, risken att släppas under den hektiska månaden november och att rikta sig mot en afro-amerikansk publik begränsade attraktionen.
 
Det är synd för det är en tajt, spännande och framför allt välspelad thriller vars kombination av sevärda regissör och skådespelare är närapå unik. Dessutom ser vi sällan påkostade filmer inom genrer som neo-noir, kuppfilm och hämndthrillers och bara det är en anledning att ge den en chans.
 
Här kan du se ”Widows”:

• I natt på TV12 00.00
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
 
Se trailern här:
 
| 11 april 2024 04:00 |