Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 januari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: ”Skådespel när det är som bäst” i stjärnspäckat familjedrama

Streep, Roberts, McGregor, Cumberbatch... Starka familjedramat ”En familj - August: Osage County” är fullt av stjärnor. Se den på TV ikväll.
När det var dags för Tracy Letts Pulitzerprisbelönade Broadwaypjäs "August: Osage County” att bli film ställde sig stjärnorna på rad. För du kan knappast hitta en mer imponerande ensemble än här: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch och Chris Cooper är bara några av de som spelar den dysfunktionella familjen.
 
Handlingen utspelas i amerikanska södern där tre systrar (Roberts, Julianne Nicholson, Juliette Lewis) samlas när fadern försvinner. Gamla sår rivs snart upp och inte minst familjens cancersjuka, drogmissbrukande matriark (Streep) sätter gärna igång långvariga gräl.
 
TV-veteranen John Wells (”Vita huset”, ”Cityakuten”) har regisserat och det är imponerande att det bara är hans andra långfilm, efter ”The Company Men” (2011). Men det är främst ensemblen som imponerar här, med fina insatser även av namn som Abigail Breslin, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Misty Upham och framlidne Sam Shepard.
 
I sin recension från 2014 skrev Jonna Vanhatalo att det är ”en mycket underhållande film på ett tragiskt, lätt freakshow-aktigt sätt, men framförallt är det ett otroligt välspelat drama om en katastrofalt krisande familj, som får nästan vilka andra familjer att verka hyfsat normala och trevliga.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”En familj - August: Osage County”:
Ikväll på SVT2 22.00
Streama på SVT Play
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 11 januari 2024 06:00 |