Film

Skribent

MovieZine

8 juni 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Russell Crowe briljerar som plågat mattegeni - Tom Cruise kunde ha fått rollen

Fyrfaldigt Oscarsvinnande "A Beautiful Mind" har höga snittbetyget 8,2 på IMDb.
Plussa ihop Russell Crowe, regissören Ron Howard och en gripande sann historia om en paranoid matematiker. Summan blir "A Beautiful Mind", en film som belönades med 4 Oscars efter sin premiär 2001 - bland annat för Bästa film.
 
Crowe spelar rollen som John Nash, som vi först möter som en supersmart men asocial Princeton-elev. Några år senare bjuds han in till Pentagon för att studera krypterad kommunikation. Nash blir som besatt av att leta mönster och meddelanden i tidningar, som han tror är en sovjetisk komplott. Hans fru Alice börjar oroa sig för hans mentala hälsa och hans verklighetsuppfattning.
 
En scen utspelar sig i Stockholm, där verklighetens John Nash tog emot Nobelpriset år 1994 i kungaparets närvaro.
 
Den sanna historien bygger på Sylvia Nasars roman med samma namn, utgiven 1998. Den fångade snabbt Hollywoodstjärnornas intresse och en lång rad av kända namn slogs om rollerna som gick till Crowe och Jennifer Connelly. Bland annat diskuterade Tom Cruise projektet med Robert Redford som regissör, men "Minority Report" kom i vägen.
 
Bruce Willis och Brad Pitt är andra som kunde ha spelat John Nash. För rollen som hans hustru provfilmade bland andra Charlize Theron och Julia Ormond.
 
Här kan du se "A Beautiful Mind":

• Ikväll 21:00 på TV8
• Eller streama på Viaplay
| 8 juni 2023 06:00 |