Film

Skribent

MovieZine

12 april 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Jennifer Anistons dramakomedi får alla att gråta - garanterat gripande!

Emotionell dramakomedi med 7,0 i betyg på IMDb.
Är du sugen på en film som inte bara sätter mysfaktorn på topp utan även får dig att skratta, gråta och reflektera över livets alla toppar och dalar?
 
Dramakomedin "Marley & jag" är precis en sådan film. Den börjar med paret John och Jenny, vars tankar snart vänder mot att skaffa barn. Istället finner de sig förtrollade av ett par oemotståndliga valpögon, och innan de vet ordet av har Marley flyttat in.
 
Denna bedårande labrador retriever växer snabbt och visar sig ha ett temperament som är både utmanande och hjärtevärmande. John och Jenny får sina händer fulla med den nya familjemedlemmen.
 
Trots att det finns många filmer om stökiga hundar, sticker "Marley & jag" ut genom att följa familjen under flera år, genom med- och motgångar, tråkiga besked och glädjeyra. Familjen utökas med en bebis och sedan fler, och som tittare kan man inte undgå att bli djupt berörd.
 
 
I en intervju från 2008 berättade "Vänner"-stjärnan Jennifer Aniston om vad som lockade henne till denna roll efter en rad av romantiska komedier:

- Det här är inte filmen om en tjej som jagar efter en kille, och sen rider de mot solnedgången i slutet. Det här är liksom uppföljaren till allt det. Man får se en mänsklig relation med alla toppar och dalar, och följa dem under femton års tid. Och det måste vara roligt, för livet är roligt. Jag bara älskade det.
 
Detta är ett familjedrama som låter känslorna skölja över en gång på gång och som dessutom är baserat på verkliga händelser. John Grogan, porträtterad av Owen Wilson, skrev boken som senare filmatiserades av regissören David Frankel ("Djävulen bär Prada").
 
I MovieZines recension vid biopremiären 2008 kunde man läsa att "regin tillåter Marley att rulla ut sig i all sin härliga hårighet och stjäla rampljuset från såväl Wilson som Aniston (...) Här erkänns faktumet att en hund kan vara en lika viktig familjemedlem för någon som en människa. Man lyckas rentav pressa fram tårar utan att vara sliskigt sentimental."
 
Se "Marley & jag" här:

• Ikväll 21:00 på TV4
• Repris söndag 01:40 på TV3
• Streama på Netflix
• Streama på Disney+
 
| 12 april 2024 04:00 |