Film

Skribent

Alexander Svensson

10 juli 2024 | 05:00

På tv ikväll: Joaquin Phoenix gör "genial" insats i film som fick USAs armé att se rött

Phoenix storspelar i den omdiskuterade dundersuccén från 2019.
En av 2019 års största filmsuccéer var utan tvekan “Joker”, i vilken Joaquin Phoenix tar sig an superhjältevärldens mest ikoniska skurk i en närmast diskbänksrealistisk tappning som har mer gemensamt med en Scorsese-film än med valfri annan serietidningsrulle.
 
Filmen följer den ensamme och sjuke Arthur Fleck, en misslyckad komiker som tar hand om sin ålderstigna mor i en sketen lägenhet i Gotham City, en stad som helt oberoende av vilken film den befinner sig i alltid lyckas se lika nedgången ut. Efter att gång på gång blivit avfärdad och sårad av samhället börjar Fleck tappa kontrollen, vilket leder in på en våldsam väg och föder Jokern.
 
Scenen där Jokern dansar i trappan har blivit ikonisk, och en källa till många memes.
 
“Joker” är som sagt inte någon vanlig serietidningsfilm, och fokus ligger på samhällskritik och personporträttet av Fleck. Joaquin Phoenix gör en magnifik rolltolkning, som inte bara hyllats av kritiker och belönats med en Oscar, utan även prisats av en uppsjö av skådiskollegor. Jessica Chastain kallade till exempel Phoenix framträdande för “en av de bästa skådespelarprestationer jag sett”, och gamle "Superman"-regissören Richard Donner beskrev Phoenix insats som "genial".
 
Alla var dock inte lika imponerade av “Joker”. Innan filmen släpptes uttryckte inga mindre än USAs armé oro för att filmen skulle inspirera till högerextrema våldsdåd. Regissören Todd Phillips slog ifrån sig kritiken, och hävdade att den kom från extremvänstern.
 
Joaquin Phoenix och Todd Phillips knäckte koden för att vinna Oscar som superhjältekaraktär: gör den som om det vore en Scorsese-rulle.
 
“Joker” blev i slutändan ingen källa till allmänt våld på gator och torg, men däremot blev det som sagt en hyllad film, trots att den är ungefär lika originell som en Håkan Hellström-låt (likheterna mellan “Joker” och filmer som “Taxi Driver” och “The King of Comedy” är flera). I höst kommer äntligen uppföljaren, “Joker: Foile a Deux”. Du kan förbereda dig genom att se eller se om “Joker” ikväll klockan 21:00 på TV6. Den kan också streamas på Viaplay.
 
| 10 juli 2024 05:00 |