Film

Skribent

MovieZine

16 december 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Vågad komedi om Hitler och Andra världskriget - en av 2019 års bästa filmer

Får man verkligen skratta åt sånt här?
Lördagskvällen är fullspäckad med bra tv-film. Vi vill speciellt rekommendera ”Jojo Rabbit” på SVT1 om du söker efter skratt, tårar, känslor och fantastiskt skådespeleri.
 
Konceptet är i grunden en skruvad komedi, inte olik Charlie Chaplins klassiska "Diktatorn". En ensam tysk pojke som växer upp under andra världskriget har en idiotisk låtsaskompis - som råkar vara en avbild av Adolf Hitler. Sen upptäcker han att hans mamma gömmer en ung judisk flicka på vinden och måste omvärdera sina fördomar.
 
Taika Waititi regisserar och spelar själv rollen som Hitler, eller iallafall den skruvade versionen av diktatorn. I andra stora roller ser vi Scarlett Johansson och unga stjärnskotten Roman Griffin David och Thomasin McKenzie. Filmen från 2019 blev publikens favorit på Toronto Film Festival och vann Oscar för sitt underhållande, skarpa manus.
 
Får man skämta om andra världskriget? Det går ju uppenbarligen utmärkt. ”Jojo Rabbit” är som ”Inglourious Basterds” för barn, och kanske inte den mest politiskt och historiskt korrekta krigsfilmen där ute, men ett välkommet avbrott från tunga Oscarsdraman på samma tema.
 
Taika Waititi skruvar upp det bisarra till max, utan att blunda från hemskheterna.
 
I en artikel om 10 perfekta filmscener som ger gåshud listar vår skribent en särskilt tragisk scen i "Jojo Rabbit" (varning för spoilers på länken): ”Det är en vågad film som tar ut svängarna rejält och utmanar traditionella genrekonventioner. Mycket sällan har jag växlat mellan tårar och skratt så drastiskt (...) Den allra största vändningen i filmen blir till en riktig käftsmäll.”
 
Här kan du se "Jojo Rabbit":

• Ikväll 22:35 på SVT1
• Streama gratis på SVT Play
• Streama på Disney+
| 16 december 2023 06:00 |