Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 augusti 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Christopher Nolans stjärnspäckade sci-fi imponerar

”Oppenheimer”-regissören Christopher Nolans nionde långfilm ”Interstellar” är en episk science fiction om klimat och tidsresor. Se den ikväll på Kanal 9.
Efter att ha utforskat såväl Gotham City i tre filmer som alternativa världar i ”Inception” grävde sig Christopher Nolan djupt ner i både filosofi och fysik. Science fiction-dramat ”Interstellar” bygger på fysikern Kip Thornes teorier om gravitationsfält och maskhål.
 
Filmen utspelas inledningsvis år 2067 när livet på jorden är hotat av klimatförändringar (låter bekant?). En före detta testpilot för NASA (Matthew McConaughey) ansluter sig till en grupp forskares expedition med mål om att hitta en lämplig, ny planet att bosätta sig på.
 
En mäktig film som lyckas fängsla både psykologiskt med både ett tänkvärt manus och rent visuellt, vilket inte minst gäller de Oscarsbelönade specialeffekterna. Som alltid har Nolan samlat en imponerande ensemble som inkluderar Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, Michael Caine, Matt Damon, John Lithgow samt en ung Timothée Chalamet.
 
Jake Bolin skrev i sin recension från 2013 att filmen bjuder på ”spektakulära rymdlandskap, svettiga spänningsmoment och tankeprovocerande teorier, förmedlade i allmängiltig form”.
 
Du kan se ”Interstellar” i kväll på Kanal 9 kl. 22.00. Den kan också streamas på Prime Video och Viaplay.
| 23 augusti 2023 05:00 |