Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 januari 2024 | 07:00

Kvällens TV-tips: Ikonisk girl power i Ridley Scotts bästa 90-talsrulle

En roadmovie med skjutvapen, explosioner och en ung Brad Pitts tvättbrädor - där har du Ridley Scotts tveklöst bästa 90-talsrulle ”Thelma & Louise”.
1990-talsklassikern ”Thelma & Louise” kunde sett väldigt annorlunda ut med både budget, regissör och huvudrollsinnehavare. Men idag är det svårt att se några andra än Susan Sarandon och Geena Davis som titelduon i regi av Ridley Scott - detta är tveklöst hans bästa film under ett i övrigt svagt 1990-tal.
 
Filmen handlar om två väninnor som under en bilsemester dödar en våldtäktsman och sedan flyr lagen på väg mot Mexico. Ursprungligen skrev manusförfattaren och musikvideoregissören Callie Khouri, inspirerad av egna erfarenheter, filmen med syfte att själv regissera med en låg budget.
 
Så småningom hamnade manuset i händerna på Ridley Scott som först övervägde att producera med antingen Bob Rafelson, Kevin Reynolds eller Richard Donner innan Michelle Pfeiffer övertalade Scott att själv regissera. Pfeiffer var nära att spela huvudrollen tillsammans med Jodie Foster men när förproduktionen drog ut på tiden gick de båda vidare med andra projekt. Meryl Streep och Goldie Hawn var också nära att göra filmen tillsammans med Streep var tvungen att hoppa av och de gjorde istället "Döden klär henne” tillsammans.
 
Till slut blev det Sarandon och Davis, som även var den som valde ut Brad Pitt till att spela hennes tjuvaktiga älskare. Davis provfilmade även mot George Clooney, Grant Show och Mark Ruffalo medan även Robert Downey Jr., Dylan McDermott och Dermot Mulroney var påtänkta. William Baldwin fick rollen först då Scott tyckte Pitt var för ung.
 
Filmen blev en enorm framgång, såväl hos publik och kritiker. Den drog in över 45 miljoner (på en 16,5 miljoners budget) och nominerades till sex Oscars. I sin recension från 2009 skrev Kim Nilsson att filmen är ”en riktig skådisfilm, där aktörerna blir ett med sina roller på ett nästan dokumentärt sätt. Samtidigt är det alldeles för enkelt att kalla den för en tvåaktare. Och den största anledningen till detta är naturligtvis regissören Ridley Scott.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Thelma & Louise”:
 
Ikväll på TV4 23.55
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 5 januari 2024 07:00 |