Film

Skribent

MovieZine

8 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Den bortglömda Marvel-filmen är bättre än sitt rykte

Det är dags att vi börjar visa Ang Lees "Hulk" lite mer respekt.
Sugen på lite serietidningsäventyr med emotionell tyngd? Nyfiken på hur Marvels universum såg ut innan MCU? Då ska du inte missa "Hulk" som dundrar in i tv-rutan ikväll. Se den på Kanal 9 klockan 22.
 
När MovieZine startade sommaren 2003 var Ang Lees "Hulk" en av de allra första filmer som recenserades. Superhjältegenren var ännu en baby, ett embryo, och vi hade just fått "X-Men" och "Spider-Man". Jag blev helt tagen av "Hulk" som ger actionälskarna valuta för pengarna, men är som starkast i dramadelarna.
 
Det skadar såklart inte att låta en skicklig regissör som Ang Lee lägga händerna på materialet. Han klämde in "Hulk" mittemellan tunga Oscarsfavoriter som "Crouching Tiger, Hiddem Dragon" och "Brokeback Mountain", och visar verkligen att han bryr sig om de här karaktärerna och inte minst Bruce Banners psykologiska inre konflikt - när många andra filmskapare hellre fokuserar på snygga strider.
 
 
När Universal gjorde den första filmen om Marvels gröna starka jätte var det med Eric Bana i huvudrollen. Han spelar vetenskapsmannen som råkar ut för gammastrålning vilket snart förvandlar honom till ett monster... Rollen har senare gått i arv till Edward Norton (i rebooten "The Incredible Hulk" från 2008) och Mark Ruffalo i "Avengers"-filmerna.
 
Men det är något speciellt med Ang Lees "Hulk" som fick bli en fristående liten filmpärla - innan allt skulle bli del av något större universum.
 
Här kan du se "Hulk":

• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Hyr den på Viaplay Store, SF Anytime eller Itunes
| 8 september 2023 06:00 |