Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 januari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: ”Hårdkokt action från början till slut” i Spike Lees mest framgångsrika film

Trots sina många tänkvärda, samhällskritiska dramer så är Spike Lees framgångsrikaste film hårdkokta thrillern ”Inside Man”. Se den på TV ikväll.
Spike Lee har en lång, spännande karriär med gott om starka filmer som belyser rasism och andra samhällsfrågor, från ikoniska ”Do the Right Thing” (1989) till ”BlacKkKlansman” (2018), som gav honom en Oscar för Bästa manus.
 
Men det var en av få filmer han inte skrivit själv som gav mest klirr i kassan på biograferna. ”Inside Man” (2006) var för Lee något så ovanligt som en thriller och rånardrama med stjärnor som Clive Owen, Jodie Foster och Denzel Washington, som gjort flera filmer med regissören.
 
Filmen utspelas kring Wall Street-banken Manhattan Trust som intas av en bankrånare (Owen). När han tar 50 personer som gisslan och hotar att döda dem sänds en polis (Washington) dit för att lösa situationen.
 
I andra roller ser vi framlidne Oscarsvinnaren Christopher Plummer, Willem Dafoe och Chiwetel Ejiofor. Filmen drog in över 184 miljoner dollar (på en 45 miljoners budget) och uppskattades även av kritiker.
 
Det är en häftig spänning med en lyxig ensemble och tät regi av alltid pålitlige Lee. ”Här är det hårdkokt action som gäller från början till slut. Dramatiken trappas ständigt upp. Den består av plötsliga överraskningar och oväntade beslut. ”Inside Man” blir aldrig tråkig, utan spänningen håller hela vägen” skrev Madeleine Rönnqvist i sin recension från 2008.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Inside Man”:
Ikväll på Kanal 9 22.00
Streama på Netflix
Streama på SkyShowtime
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 15 januari 2024 06:00 |