Inside Man 2006

Action Drama Thriller
USA
129 MIN
Engelska
Inside Man poster

Synopsis

Den ökände bankrånaren Dalton Russell har belägrat Wall Streets Manhattan Trust och tagit 50 människor som gisslan. Polisen Keith Fraizer står inför sin tuffaste utmaning hittills och inser snart att han har fallit offer för något betydligt större än ett vanligt bankrån.
Ditt betyg
3.4 av 1,028 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Inside Man
Biopremiär
31 mars 2006
DVD-premiär
16 augusti 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Hårdkokt action utan djup

”Inside Man” börjar som en vanlig thriller. Igenkänningsfaktorn är hög. Det centrala är ett bankrån och ingredienser som den coola skurken, den stenhårda polisen och den vackra fresterskan är förstås med. Men med ”Inside Man” har man velat göra en nyskapande bankrånsthriller. Det här är en film som försöker erbjuda något mer än det vanliga upplägget.

Clive Owen spelar Dalton Russel, en bankrånare som har planer på att göra det “perfekta rånet”. Som plats för sitt tillslag har han valt Manhattan Trust, det mest välkända finansinstitutet på Wall Street. Trots den hårda bevakningen promenerar Russel in och lyckas ta närmare 50 personer som gisslan. Det är då den hårda polisen Keith Frazier, spelad av Denzel Washington, kallas in för att försöka förhandla med rånarna. Frazier inser snart att något inte är som det ska och börjar ifrågasätta vad det egentligen är som rånarna vill ha. Det verkar finnas något mer än pengar i banken… Plötsligt dyker den mystiska affärskvinnan Madeliene White (Jodie Foster) upp. Hon begär att få träffa rånarna för att göra en överenskommelse. På något underligt sätt tycks White alltid få som hon vill. Detta leder till ännu mer frågetecken för den redan förbryllade polisen. 

Den här thrillern leker med gränsen mellan vad som är rätt och fel, och har kopplingar till den klassiska Robin Hood-historien. Den stora frågan är om det är rätt att ta ifrån de rika och ge till de fattiga. ”Inside Man” erbjuder inga svar och ger heller inga moralkakor. Här är det hårdkokt action som gäller från början till slut. Dramatiken trappas ständigt upp. Den består av plötsliga överraskningar och oväntade beslut. ”Inside Man” blir aldrig tråkig, utan spänningen håller hela vägen.

Men detta är bara en underhållande film som trollbinder för stunden. Det är ingenting som man vill se fler gånger och den försvinner snart in i de otaliga andra filmerna med bankrånstema man sett. Detta trots dess tappra försök att lägga till ytterligare ett drag till den vanliga bankrånsfilmen.  Det jag saknar mest är bakgrund. Vi får aldrig lära känna karaktärerna och många frågor lämnas obesvarade. Detta bidrar till att ”Inside Man” blir en film som bara rör om på ytan och aldrig fastnar på djupet. Handlingen är trots sitt försök till nyskapande rätt simpel. Vi får bara följa själva händelseförloppet för det perfekta rånet. Intressanta karaktärer som Jodie Fosters mystiska affärskvinna och Denzel Washingtons hårda polis försvinner. Det är synd att inte dessa otroligt duktiga skådespelare utnyttjats för att ge en extra dimension åt filmen. Madeliene White är en fascinerande person och bär på en historia i sig, en historia som vi får tillfälle att ana. Och Denzel Washingtons rolltolkning blir bara en platt stereotyp av den typiska hårdnackade polisen.

Det enda som bär filmen är överraskningseffekten av det annorlunda rånet. Som tur är kryllar filmen av bra skådespelare. Det lyfter betyget på ett annars rätt så trist manus. Men ”Inside Man” når ändå inte upp till en fyra.

| 1 januari 2008 00:00 |