Film

Skribent

MovieZine

4 augusti 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Klassisk 90-talsaction har en av de bästa Bond-skurkarna

Pierce Brosnan, svenska Izabella Scorupco och en iskall Famke Janssen presenterade 007 för en ny generation.
Bondfilmerna är ständigt populära som tv-repriser, och ikväll kan du se en av de mest hyllade actionäventyren från agent 007:s långa historia: ”GoldenEye”.
 
Året var 1995 när Pierce Brosnan tog över den ikoniska rollen, namnet, pickadollen, kostymen och agentnumret 007. I filmen ställs han mot en avhoppad agent, 006 (Sean Bean), som hotar världen med ett farligt vapen. Men filmens bästa skurk är den iskalla ryska stridspiloten och lönnmördaren Xenia Onatopp (Famke Janssen innan "X-Men"-filmerna). I en minnesvärd scen ägnar hon sig åt ångande het bastusex med (eller är det ett mordförsök på?) Bond, James Bond.
 
 
Den andra kvinnliga huvudrollen spelas av Izabella Scorupco. Den polsk-svenska aktrisen, sångerskan och modellen följde i Britt Eklands och Maud Adams fotspår när hon blott 25 år gammal fick spela Bondbrud med skinn på näsan.
 
Och Brosnan då? Han går inte heller av för hackor. TV-stjärnan från ”Remington Steele” gjorde sin storfilmsdebut och introducerade agent 007 för en helt ny generation. Fyra filmer blev det totalt inom loppet av sju år - men håll med om att kvaliteten aldrig nådde upp till ”GoldenEyes” höga nivå.
 
Här kan du se ”GoldenEye”:

• Ikväll 21:30 i TV4
• Lördag 00:25 i TV4
• Streama på Prime Video
| 4 augusti 2023 06:00 |