Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 maj 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: En av 2018 års bästa filmer lämnar inte ett öga torrt

Oscarsbelönade Barry Jenkins romantiska drama var tveklöst en av de finaste filmerna från 2018. Se den på TV ikväll.
När ”Moonlight” nästan förlorade sin Oscar till ”La La Land” hör tveklöst till en av de mest kontroversiella ögonblicken i galans historia. Men regissören och manusförfattaren Barry Jenkins hade redan vunnit en välförtjänt statyett för manuset samt nominerats för regi.
 
Han följde upp succén med ett minst lika starkt drama som återigen utforskar afro-amerikaners identitet i form av en kärlekshistoria med förhinder. ”If Beale Street Could Talk” (2018) utspelas på 1970-talet och följer paret Tish (KiKi Layne) och Fonny (Stephan James).
 
De gamla barndomsvännerna blir ett par som unga vuxna, förlovar sig och väntar snart barn. Men lyckan är tyvärr kortvarig när Fonny hamnar i fängelse för ett brott han inte begått och deras föräldrar får kämpa för att bevisa hans oskuld.
 
Filmen bygger på James Baldwins roman med samma namn från 1974 och Jenkins Oscarsnominerades även för detta manus. Regina King vann Oscar för rollen som Tishs mamma och i andra roller ser vi Colman Domingo, Brian Tyree Henry, Diego Luna, Pedro Pascal och Dave Franco.
 
Det är en finstämd, poetisk film som liksom ”Moonlight” inviterar oss till karaktärernas passionerade men komplicerade relation och livsöden. Här finns gripande snyftarscener som inte lämnar ett öga tortt. ”Det här är inte filmen som skriker ut sitt budskap högst, eller knockar oss med magstarka scener. Snarare är den liten och intim, varm och mänsklig, optimistisk och väldigt fin” skrev Alexander Kardelo i sin recension från 2018.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”If Beale Street Could Talk”:
Ikväll på SVT1 23.30
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 6 maj 2024 06:00 |