Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 augusti 2023 | 10:00

På tv ikväll: Galna upptåg i collegekomediernas original

Gillar du pubertala grabbkomedier som ”Porky’s” och ”American Pie” bör du absolut spana in deras urfader, ”Deltagänget”, ikväll på Kanal 9.
Innan 1978 skildrades skolungdomar som relativt propra och ordentliga på film. Men sedan kom John Landis ”Deltagänget” och förändrade allt. Helt plötsligt var det galna upptåg som togapartyn, matkrig och parader med inkluderande äckliga skämt som roade och chockade publiken.
 
Filmen ledde vägen till andra kultfilmer i genren, som ”Porky’s”- och ”American Pie”-filmerna och bröt banor för vad som var okej att skratta åt på film. Den innebar genombrottet för regissören Landis som gick vidare till andra klassiker som ”Blues Brothers”, ”En amerikansk varulv i London” och ”En prins i New York”.
 
Den var även karriärstarten för skådespelare som Tim Matheson (”Vita huset”), Peter Riegert (”Sopranos”), Tom Hulce (”Amadeus”), Karen Allen (Indiana Jones-filmerna) och inte minst en filmdebuterande Kevin Bacon. Det var också debuten för ”Saturday Night Live”-stjärnan John Belushi, som står för de flesta av filmens tokigaste infall.
 
En del skämt kan upplevas som problematiska idag men om man accepterar dåtidens klimat - eller kanske till och med upplever dagens komedier som för ”woke” - så är det en härligt opretentiös, underhållande kultkomedi som erbjuder gott om garv.
 
Du kan se ”Delta-gänget” ikväll kl. 22.00 på Kanal 9 eller streama filmen på SkyShowtime.
| 13 augusti 2023 10:00 |