Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 oktober 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Storslaget äventyr från 1999 - som nästan dödade Brendan Fraser

Innan de blev hyllade Oscarsvinnare så kämpade Brendan Fraser och Rachel Weisz tillsammans mot titelmonstret i ”Mumien”. Se den på kanal 5 ikväll.
Medan de klassiska, svartvita mumiefilmerna är kanske mer stämningsfulla men långsamma så kan inte det samma sägas om 1999 års version i regi av Stephen Sommers (”Van Helsing”, ”G.I. Joe: The Rise of Cobra”). ”Mumien” är en storslagen, påkostad och högljudd popcornrulle som vägrar vara tråkig.
 
Blivande Oscarsvinnarna Brendan Fraser och Rachel Weisz spelar en äventyrare respektive bibliotekarie som reser till Egypten för att hitta Hamunaptra, de dödas stad. Tyvärr råkar de återuppväcka mumifierade översteprästen Imhotep (Arnold Vosloo) som snart sprider elände med Egyptens tio farsoter.
 
I andra roller ser vi John Hannah (”Fyra bröllop och en begravning”), Kevin J. O'Connor (”There Will Be Blood”), Jonathan Hyde (”Jumanji”) och Oded Fehr (”Resident Evil”-filmerna). Om än ingen kritikerfavorit så var den en enorm framgång vars inkomst på över 410 miljoner dollar resulterade i tre uppföljare och en tecknad TV-serie.
 
Jakob Åsell skrev i sin recension från 2008 att ”Mycket av filmens själ hittar man i den karismatiske Brendan Fraser som med naturlig charm och snygg komisk timing håller publiken alert från början till slut. Vi får besöka vackra miljöer, specialeffekterna är state-of-the art med tanke på filmens ålder och atmosfären andas gamla Tintin-serier. Tråkigare stunder kan man ha i en öken.”
 
Men filmen kunde slutat riktigt illa för Fraser som nästan dog under inspelningen av en scen där hans karaktär ska hängas och står med ett rep runt halsen.
 
- Regissören Stephen Sommers springer fram och säger "Det ser inte riktigt ut som att du kvävs - kan du spela det? Jag sade "Okej, inga problem" och tänkte "En tagning till".
 
Fraser stod på tårna och teammedlemmen som höll i repet drog det lite högre upp, berättade skådespelaren på "The Kelly Clarkson Show".
 
- Jag var fast på mina tår - det fanns bara ned. Så han drog upp, jag föll ned, och helt plöstligt hade jag armbågen i örat, världen var upp och ned, jag hade grus i tänderna och alla var väldigt tysta.
 
Men enligt stuntkoordinatorn som väckte Fraser delade han upplevelsen med en annan stjärna.
 
- "Grattis, du är med i klubben - samma sak hände med Mel Gibson under "Braveheart". "Tack, tror jag? Jag vill bara hem!"
 
Här kan du se ”Mumien”:

• Ikväll 22.45 på Kanal 5
• Streama på Viaplay
• Streama på Sky Showtime
• Hyr/köp på SF Anytime
| 13 oktober 2023 06:00 |