Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 februari 2024 | 08:45

Kurosawa-klassiker får remake av Spike Lee och Denzel Washington

Det femte samarbetet mellan regissören och skådespelaren blir en amerikaniserad version av "Himmel och helvete".
Denzel Washington och Spike Lee återförenas, nästan 20 år efter "Inside Man" - och det blir en ny thriller. Den dynamiska duon ska nämligen ta sig an en klassikera och uppdatera Akira Kurosawas "Himmel och helvete" för en modern publik.
 
I Kurosawas film hamnar en affärsman i ett svårt dilemma, när kidnappare råkar knipa fel person. Affärsammen var beredd att offra hela förmögenheten för sin egen son men när offret är chaufförens unge blir situationen inte lika självklar.
 
Nya versioner av gamla klassiker brukar mötas med en hel del skepsism. Men den här backas upp av Apple och  A24, som båda har för vana att leverera slutresultat av hög kvalitet.
 
På ett sätt blir det här en cirkel som sluts. Kurosawas "Himmel och helvete" var nämligen redan (löst) baserad på en amerikansk roman, nämligen Ed McBain-deckaren "Hotet". Som vid den svenska publiceringen för övrigt översattes av Martin Beck-skaparna Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Bara en sån sak.
 
Vill du kolla in Kurosawas original så finns "Himmel och helvete" att streama gratis genom Cineasterna, eller hyra hos exempelvis TriArt Play eller SF Anytime.
 

Läs också: Fem filmer för dig som vill ta dig an Akira Kurosawa

 
| 9 februari 2024 08:45 |