Serie

Skribent

Anders Nilsson

23 januari 2022 | 15:00

Kungen av cringe: 11 piniga ögonblick med Larry David

I elva säsonger har “Curb Your Enthusiasm” fått oss att gripa efter skämskudden. Med lika delar skratt och skam listar vi några av HBO-seriens höjdpunkter.
När mörkret faller känns det tryggt att sjunka ned i soffan och återvända till något välbekant. När Larry David kom tillbaka med en 11:e säsong av “Curb Your Enthusiasm”, visste vi att vintern var räddad. Genom Larrys ögon har väldigt lite förändrats, i princip ingenting, och det är precis så vi vill ha det. Som seriens tagline lyder: “The world has changed. He hasn’t”.
 
 
Larry David närmar sig 75-årsstrecket men ser inte ut att ha åldrats mycket sedan serien hade premiär för över 20 år sedan. Redan då levde han ut sin griniga gubbe till fullo. Kvick men neurotisk i kubik. Numera är det faktiskt svårt att skilja den riktige Larry David från den persona han skapade till serien (som går ut på att han i stort spelar sig själv). Man kan nästan tänka sig att privatpersonen Larry håller tillbaka för att inte framstå som fullständigt odräglig, och att serien blir en slags ventil.
 
ANNONS: Streama alla 11 säsonger av "Curb Your Enthusiasm" på HBO Max

Den cyniska vardagshumorn med manisk blick för detaljer, känner vi igen från Larrys baby “Seinfeld”, då i mindre grovhugget format. Med tanke på dess framgångar, var manegen krattad för att Seinfelds medskapare skulle lansera sin egen självcentrerade serie. På HBO fick Larry härja fritt med material som hade varit för explicit för “Seinfeld”. Livets alla irritationsmoment bara måste nagelfaras och exponeras. För vem ska annars göra det? Så, efter ännu en säsong med verklighetens George Costanza, listar vi några av de mest obekväma situationerna genom säsongerna.
 

1. “Porno Gil” (säsong 1, avsnitt 3)

 
Cheryl David (spelad av Cheryl Hines) har en ängels tålamod med sin make. Efter en fadäs på en hemmabjudning, är Larry beredd att strunta i sin kvarglömda bröllopsklocka. Allt för att slippa gå tillbaka och förnedras med ett “dubbelt avsked”.
 
 

2. “The Acupuncturist” (säsong 2, avsnitt 6)

 
Dålig stämning och galna förvecklingar blir det när Larry anses ha förstört en bekants överraskningsfest, för att senare anklagas för mord. Även om skuldbördan kan diskuteras, är Larry som vanligt en mästare på att tippa över redan sluttande plan.
 
 

3. “Krazee-Eyez Killa” (säsong 3, avsnitt 8)

 
Larry blir polare med en rappare och besöker hans hemmafest, leker med bubbelplast och hjälper till med en barnförbjuden låttext. När Krazee-Eyez Killa anförtror sin nya vän med en syndig hemlighet, kan det bara barka åt ett håll.
 
 

4. “The Blind Date” (säsong 4, avsnitt 3)

  
Ben Stiller ger Larry bilskjuts och gnabb uppstår när Bens tjej släpps av och passagerarsätet blir ledigt. Larry vill nämligen sitta kvar där bak, vilket förargar Ben då han inte vill framstå som Larrys chaufför. Viktigt att bråka om.
 
 

5. “Kamikaze Bingo” (säsong 5, avsnitt 4)

  
Cheryl försöker rädda upp en havererad middagskonversation med en japanamerikan, vars pappa är överlevande kamikazepilot från 2:a världskriget. Larrys finkänslighet är allt annat än delikat och förväxlingshumorn är obetalbar.
 
 

6. “The Freak Book” (säsong 6, avsnitt 5)

  
Ted Danson fyller år och Larrys gåva “Mondo Freaks”, en för ändamålet illa vald coffee table book, lägger sordin på stämningen och fiaskot är snart ett faktum. Som Murphys lag lyder: om något kan gå snett, kommer det att gå snett.
 
 

7. “Seinfeld” (säsong 7, avsnitt 10)

  
Härlig reunion med Seinfeld-gänget och Jason Alexander släpper bok (eller pamflett?). Dessutom en försmak av Larrys frostiga relation med “Mocha Joe”, som bottnar i det eviga dilemmat med drickssystemet och dess oskrivna regler.
 
 

8. “Palestinian Chicken” (säsong 8, avsnitt 3)

  
Att Larry har noll konflikträdsla, gör honom till en utmärkt “social assassin”, någon att anlita för att säga det man inte vågar säga själv. Tyvärr går det fruktansvärt fel när en vän vill att Larry ska förmå frun att sluta säga “LOL”.
 
 

9. “The Pickle Gambit” (säsong 9, avsnitt 2)

 
Som att det inte är nog komplicerat att Ted Danson dejtar Larrys exfru Cheryl, vill Larry bjuda ut Teds exfru Mary Steenburgen (skruvat nog Teds fru i verkliga livet). Ted är lika perfekt rival som Leon Black (J. B. Smoove) är den perfekta sidekicken.
 
 

10. “Beep Panic” (säsong 10, avsnitt 9)

  
Larrys missnöje med fiket Mocha Joe’s gör att han beslutar sig för att öppna en egen “spite store” precis bredvid. För att krossa “Latte Larry’s”, tar Mocha Joe hjälp av Ted Danson i denna extremt barnsliga men ack så underhållande fejd.
 
 

11. “The Mini Bar” (säsong 11, avsnitt 3)

  
Att ha en middagsbjudning förpliktigar. Hur bäst fördela ordet och undvika pinsam tystnad? Larry nödgas undervisa resten av sällskapet i “middling”: att sitta i mitten och agera socialt smörjmedel. Givetvis briljerar han. Hatten av, Larry.
 
 
 
Vilka är era favoritscener med Larry David genom åren? Kommentera nedan.
| 23 januari 2022 15:00 |