Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 januari 2024 | 20:00

Dansk kultrysare har fått uppföljare - efter 30 år

1994 års danska rysare ”Nattvakten” blev en stor framgång. Nu kommer uppföljaren med svensk premiär på Göteborgs filmfestival.
”Nattvakten” (1994) väckte stor uppmärksamhet när den kom, då skräck var ovanligt både i Danmark och resten av Norden. Den fick flera priser och uppmärksammades även i Hollywood, där regissören Ole Bornedal själv gjorde mindre framgångsrika remaken ”Nightwatch” (1998).
 
Filmen handlar om en juridikstudent (Nikolaj Coster-Waldau, i sin filmdebut) som tar ett extrajobb som nattvakt på ett bårhus. Samtidigt härjar en seriemördare i staden och spåren leder snart till det kusliga bårhuset...
 
Nu kommer en uppföljare 30 år senare, med internationella titeln "Nightwatch - Demons are Forever” och det är återigen Bornedal som skrivit och regisserat. Den här gången är det dottern (Fanny Leander Bornedal, regissörens dotter) till Coster-Waldaus karaktär som börjar rota i fallet och oavsiktligt väcker seriemördaren ur sin koma.
 
Coster-Waldau, Ulf Pilgaard som mördaren och Kim Bodnia är tillbaka från första filmen och får sällskap av Paprika Steen och Sonja Richter. På Göteborgs filmfestivals hemsida beskriver man att ”Ole Bornedal utvidgar elegant sin klassiska 90-talsthriller till en modern psykologisk skräcksaga, vad som på ytan ser ut som en stilren Nordic noir växer så småningom till en överrumplande brutal uppvisning i nervig slasherbriljans.”
 
Låter minst sagt lovande! Se trailern här:
 
 
Då "Nightwatch - Demons are Forever” visas på GIFF:
31 januari 20:30 på Capitol
1 februari 14:45 på Capitol
2 februari 23:00 på Hagabion 1
| 9 januari 2024 20:00 |